Koruna oslabila k euru i dolaru o téměř 30 haléřů

06.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Koruna dnes oslabovala a proti úterku ztratila téměř 30 haléřů k euru i dolaru na 26,78 Kč/EUR a 20,13 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle Jana Vejmělka z Komerční banky oslabovaly všechny měny středoevropského regionu, což označil za překvapivé zejména v kontextu vývoje na eurodolarovém trhu, kde euro proti dolaru posilovalo. "Vývoj tak tentokráte nelze svést na chování rizikové averze," uvedl.

České koruně mohou podle Vejmělka ubližovat spekulace, že ČNB na svém čtvrtečním měnovém zasedání přece jen sníží svou klíčovou úrokovou sazbu o 25 procentních bodů na 1,50 procenta.

Trh je ohledně rozhodnutí ČNB rozdělen. "My se přikláníme k té skupině, která snížení úrokových sazeb neočekává. Přeci jen jsou patrné určité náznaky stabilizace hospodářské situace ve světě a na finančních trzích, aktuální inflace je nad dosavadní prognózou ČNB a koruna je slabší, než s čím ČNB počítala. Argumentem pro snížení sazeb je především horší vývoj reálné ekonomiky ve srovnání s předpoklady ČNB. I kdyby však ČNB sazby snížila, není to podle našeho názoru důvod pro výraznější oslabení koruny," uvedl Vejmělek.

Důvody jsou podle něj dva, a to že se snížení úrokových sazeb očekává i od ECB, a také to, že s novou inflační prognózou zveřejní ČNB i novou prognózu vývoje kurzu koruny. "Oba faktory by měly vést k tomu, že ČNB bude v horizontu predikce očekávat silnější korunu," konstatoval Vejmělek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK