Říman: Energetická koncepce počítá s prolomením limitů i jádrem

06.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Návrh státní energetické koncepce počítá prolomením těžební limitů uhlí i zvýšením podílu jaderné energie na tuzemské výrobě elektrické energie. Novinářům to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu v demisi Martin Říman, podle kterého energetická koncepce doporučuje maximální využití domácích zdrojů. O koncepci by měla rozhodnout nová vláda.

Návrh státní energetické koncepce podle Římana počítá s takovým uvolněním zásob hnědého uhlík, které zajistí provoz tuzemských elektráren a tepláren na dalších 30 až 40 let. V oblasti jaderné energie pak koncepce předpokládá zvýšením jejího podílu na energetickém mixu z nynějších 30 na 50 procent v roce 2030.

S návrhem energetické koncepce nesouhlasí Strana zelených a ministr životního prostředí Martin Bursík. Podle jeho dřívějšího vyjádření je nutné koncepci "zásadně přepracovat".

Říman dnes připomněl, že společnost ČEZ loni v létě podala žádost o posouzení vlivu dostavy jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí EIA, což v budoucnu umožní rozhodnout o dostavbě dalších jaderných bloků. Zároveň se podle Římana připravuje stejná žádost na jadernou elektrárnu Dukovany.

Energetická koncepce je strategickým dokumentem zpracovávajícím výhled tuzemské energetiky až do roku 2050. Vláda Mirka Topolánka chtěla koncepci původně předložit na podzim.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK