Americké akcie dopoledne s výjimkou technologických firem rostly

06.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. května (ČTK) - Americké akcie se dopoledne vyvíjely smíšeně. Indexům Dow Jones a S&P 500 pomohly nahoru lepší výsledky zábavní firmy Walt Disney a statistické údaje z trhu práce. Technologické společnosti však klesaly, protože investoři se rozhodli vydělat na jejich předchozím růstu a prodávali akcie firmy Apple a dalších předních firem z odvětví.

V poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones posílil o 37,91 bodu, tedy 0,45 procenta, na 8448,56 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 7,37 bodu, čili 0,82 procenta, na 911,17 bodu. Index technologického trhu Nasdaq však klesl o 8,69 bodu, neboli 0,32 procenta, na 1748,43 bodu.

Širšímu trhu pomohlo také oživení bankovních společností den před zveřejněním výsledků zátěžových zkoušek amerických bank. Investoři věří, že banky zvládnou případné navýšení kapitálu. Index bankovních společností KBW Bank vzrostl o 6,5 procenta.

Zpráva personální agentury ADP Employer Services ukázala, že soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech v dubnu zrušili nejméně pracovních míst od loňského listopadu. Výsledek byl také lepší než čekali analytici. Zpráva tak posílila naději, že by se ekonomika Spojených států mohla začínat odrážet ode dna.

Akcie Walt Disney dopoledne vyskočily o 11,1 procenta a byly hlavním pohonem růstu indexu Dow Jones. Zisk největší americké zábavní společnosti za první čtvrtletí byl lepší, než čekali analytici. To by mohlo být další známkou toho, že americká ekonomika se již začíná stabilizovat a nálada spotřebitelů se zlepšuje, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK