Neumím vyplnit příkaz k úhradě – pomóóc!

28.05.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Mnoho lidí nenávidí komunikaci s úřady, protože z toho plyne vyplňování nějakých formulářů, kterým nerozumí a nemají je rádi. S bankami jsou na tom podobně. Stále vyplňujete nějaké formuláře, ať již chcete vložit peníze na účet, vybrat peníze z účtu, nebo zaplatit příkazem k úhradě.

Mnoho lidí nenávidí komunikaci s úřady, protože z toho plyne vyplňování nějakých formulářů, kterým nerozumí a nemají je rádi. S bankami jsou na tom podobně. Stále vyplňujete nějaké formuláře, ať již chcete vložit peníze na účet, vybrat peníze z účtu, nebo zaplatit příkazem k úhradě.
V některých bankách lze přijít na přepážku, říci bankovní úřednici, že chcete poslat příkaz k úhradě, nadiktovat jí potřebné údaje a ona za Vás na přepážce potřebný formulář vyplní. Vy ho už potom pouze podepíšete. Jenže v posledních měsících banky zdražují svoje služby na pobočkách. Někde můžete nějaký peníz ušetřit tím, že využijete sběrné boxy nebo podobná zařízení.
Obvykle to funguje tak, že si musíte formuláře vyplnit, a potom je stačí v bance orazítkovat a vhodit do schránky k tomu určené. Tady však již musíte vědět, jak příslušné formuláře vyplnit. Těchto formulářů se však nemusíte vůbec bát. V podstatě jsou stejné, protože stále vyplňujete podobné údaje. Navíc obvykle máte v bance vyvěšené jejich vzory.

Co všechno vyplňujeme?

  • název banky a její pobočku (pokud nemáte formulář přímo od banky), když máte přímo formulář svojí bank, tak tam jsou tyto údaje předtištěné.
  • datum splatnosti - zde napíšete datum ke kterému chcete příkaz proplatit.
  • bankovní spojení (číslo účtu) a kód banky plátce - plátce jste vy, protože vy chcete zaplatit, tedy vyplníte číslo vašeho účtu a kód vaší banky.
  • bankovní spojení a kód banky příjemce - příjemce je ten, komu peníze platíte, musíte tedy znát a vyplnit jeho číslo účtu.
  • částku v příslušné měně - je pravděpodobné, že platíte v korunách, takže napíšete např. 12.000,-CZK.
  • symboly platby (variabilní, konstantní a specifický symbol) - největším problémem asi budou symboly platby. Specifický symbol obsahují pouze některé účty u nás jsou to většinou pouze účty České spořitelny. Většinou ho tedy nemusíte vyplňovat.  Variabilní symbolem můžete platbu označit, aby příjemce poznal, že je to ta vaše platba. Firmy zde píší obvykle svoje IČO a fyzické osoby svoje rodné číslo.
    Konstantní symboly - je to interní údaj banky (většinou čtyřmístný údaj), který slouží k evidenci bankovních operací. Úřednice na přepážce znají jejich přesnou kombinaci, určitě Vám tedy poradí, a potom se už nemusíte ptát. Vy budete nejspíše používat tyto kódy: 55X - finanční platby ostatní, 16X - splátky úvěrů a půjček nebo 379 - ostatní příjmy.
  • Zpráva pro příjemce - zde například napíšete nájem za 8/2002 nebo něco podobného, aby příjemce mohl platbu lépe identifikovat, pokud nechcete tak nemusíte nic psát.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ