Co týden dal?

31.05.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Finanční zajímavosti ze světa, co se v posledním týdnu stalo v česku, stručný výtah z těch nejzajímavějších nových produktů na našem serveru, výsledky týdenní ankety na homepage....to vše a mnohem více na Vás čeká v pravidelném shrnutí týdne "Co týden dal?"!

Posledních 7 dní ve světě

Matka Erste Bank odkupuje Spořitelnu za 372,4 Kč! Rakouská AVS ve čtvrtek uvedla, že nabízí odkup akcií České spořitelny po 372,4 koruny za kus před jejich stažením z trhu. Nabídka bude trvat zhruba čtyři týdny. AVS již letos akcie druhé největší české banky odkupovala při ceně 375 korun za akcii.

Superb dobývá Británii! Automobilka Škoda nasadila do boje v británii svůj nejnovější výtvor - novou Škodu Superb. Ta se dnes poprvé objevila v prodeji v Británii. Britské zastoupení mladoboleslavské automobilky chce jejím prostřednictvím dobýt místo na trhu vyšší střední třídy. Základní model bude stát okolo 14 tisíc liber (710.000 korun) a nejdražší bude k mání za 24,5 tisíce liber (1,225.000 korun). Nebude to ale lehké. Střední třída znamená v Británii  ročně prodej 380.000 aut. Britská Škoda jich hodlá do konce tohoto roku prodat tisíc a od příštího roku 3000 ročně. Držme jim palce.

Euro na 15měsíčním maximu k celkově slabému dolaru! Euro ve čtvrtek stouplo vůči dolaru na 15měsíční maximum kvůli pochybnostem trhu o tempu  zotavení americké ekonomiky a dalším ztrátám na Wall Street. Vůči japonské měně se dolar nacházel pouze půl jenu nad  pětapůlměsíčním minimem, kterého dosáhl minulý týden před  intervencí japonské centrální banky. 
Americká měna celkově oslabila. Například vůči švýcarskému franku byla na nejnižší úrovni od ledna roku 2000.

...a spousta dalších zajímavých zahraničních novinek na www.finance.cz


Posledních 7 doma

Jako našeho pravidelného návštěvníka bychom Vás chtěli upozornit na to, že v noci ze soboty na neděli nebude možné používat platební karty 16 bank. Zajímá Vás, jestli je mezi nimi i ta Vaše?

Zde je stručný výtah z toho nejzajímavějšího:

  • Majitelé nemovitostí pozor na daň! Vlastníte, najímáte nebo užíváte nemovitosti? Nezapomeňte do pátku zaplatit daň z pozemků a staveb! Výjimku mají pouze osoby provozující zemědělskou výrobu nebo chov ryb. Daň se vztahuje k majetkovému stavu k 1. lednu a neplatí se, je-li nižší než 30 korun. Pokud je Vaše daňová povinnost vyšší než tisíc korun, tak si ji můžete rozdělit na 4 stejné splátky a nejpozději do pátku splatit první. Zbylé tři splátky pak vždy na konci června, září a listopadu.
  • Celých 161 dnů vyděláváme v ČR na daně určené státu. Až po 10.červnu si teprve začínáme vydělávat sami na sebe. Tento den se nazývá DNEM DAŇOVÉ SVOBODY a označuje výši daní v daném státě. U nás se termín dne daňové svobody každým rokem posouvá dále. Je to způsobeno spoustou daní, o kterých ani nevíme, ale přesto jsou odváděny státu.
  • Bojíte se povodní? Už nemusíte! ČR podepsala dnes s Evropskou investiční bankou (EIB) půjčku na 60 miliónů eur. To je zhruba 1,8 miliardy korun, které jsou určeny na projekt prevence proti povodním.
    Konkrétně se jedná o jednotlivé projekty v povodí řeky Moravy, Labe a Odry. První peníze začne EIB uvolňovat koncem letošního roku.
  • Vše začalo privatizací České spořitelny. Stát se tehdy zaručil za leasingové obchody až do výše 1,2 miliardy korun. Již v roce 2000 a 2001 si leasingové firmy patřící do finanční skupiny České spořitelny uplatnily záruky v celkové hodnotě necelých 125 miliónů korun českých a necelých 13 miliónů korun slovenských. Z toho zaplatil stát přes 100 miliónu českých a necelých 9 mil. slovenských korun. Tím to však nekončí! Letos se chystá spořitelna opět využít státních záruk a převést do České konsolidační agentury (ČKA) ztrátový leasing v hodnotě dalších stovek miliónů korun!
  • Rvačka o nové frekvence GSM ! Všichni tři tuzemští mobilní operátoři požádali o volné frekvence pro své sítě GSM v pásmu 900 MHz. K mání je 5 volných kmitočtů. Aby se předešlo různým podvodům a v rámci fér hry vypíše Český telekomunikační úřad výběrové řízení. Nové frekvence budou sloužit k udržení a rozvoji kvality sítí GSM. V současné době mají mobilní operátoři v ČR přes 7,5 miliónu zákazníků. Na začátku roku to bylo 4,32 miliónu. Jak je vidět, tak v dnešní době nemají mobil snad jen kojenci…..:o)
  • Nemáte kde bydlet a navíc sháníte práci? Blýská se Vám na lepší časy!  Pracujte v Kolíně v jedné z nových automobilek? Stát schválil investici 411 miliónů korun na výstavbu prvních 400 bytů pro zaměstnance "kolínských" automobilek. Samotné automobilky se rozhodly investovat přes 1,5 miliardy eur do výroby minivozů značek Peugeot, Citroën a Toyota. Vyjádřeno čísly, továrny nabídnou práci asi 3000 novým zaměstnanců a k výstavbě vznikne zhruba deset až 11 tisíc nových pracovních míst. Líbí se Vám Kolín? Tak na co ještě čekáte?

...a spousta dalších zajímavých domácích novinek na www.finance.cz


Posledních 7 dní na našem serveru

Ve středu jsme zveřejnili druhý díl velmi úspěšného seriálu o rodině Kocourových. Dnes s názvem "Kde vzít na studium a budoucnost svých dětí?" Kocourkovi využívají pro spoření na studia dětí penzijní připojištění… 

Víte, že si v Prodejním centru můžete výhodně sjednat cestovní pojištění online (s možností platby u eBanky apod.)? Víte, že za Vás sledujeme každý den 19 novin a časopisů a nejzajímavější články zveřejňujeme? Víte, že denně máte možnost sledovat agenturní zprávy REUTERS v reálném čase na domovské stránce www.finance.cz nebo na speciální stránce? Uvažujete o investici do podílových fondů? Sledujte u nás vývoj jejich kurzů, složení portfolia a spoustu dalších informací!

Zajímá Vás, jestli máte v tomto měsíci investovat do otevřených podílových fondů, zřídit si stavební spoření nebo raději odjet na dovolenou? Na adrese www.finance.cz/home/horoskop najdete každý měsíc zbrusu nový finanční horoskop.

Pokud jste se ještě nezapojili do naší soutěže o slogan, máte stále možnost vyjádřit se k našemu serveru prostřednictvím sloganu. Nejlepší obdrží cenu 5.000,- Kč! To stojí za pár minut času, nemyslíte?


Anketa

Tento týden jsem se Vás ptali, jestli se Vám libí nový zákon o obalech. Celých 64% se chce chovat ekologicky a nový zákon schvaluje. Pouze 14% si myslí, že je zákon o obalech nedořešený. Zbylých 22% neví, co si o novém zákonu má myslet.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU