Uplatnění daňových výdajů u automobilu?

03.06.2002 | , Finance.cz
LEASING A SPLÁTKY


Jste osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) a plátce DPH a nevíte jaké náklady můžete uplatňovat na provoz automobilu? Tak pozorně čtěte!

Spousta čtenářů našeho serveru se ptá,  jaké náklady lze uplatňovat na provoz automobilu. Nejdříve je potřeba si ujasnit pár informací. Záleží na tom, jaký automobil máte na mysli. Může se jednat buď o automobil zahrnutý v obchodním majetku a nebo o vozidlo pořízené prostřednictvím leasingu.

V případě automobilu zahrnutého do obchodního majetku můžete jako daňové výdaje uplatnit veškeré výdaje spojené s provozem automobilu a odpisy. Výdaje spojené s provozem automobilu jsou např. výdaje na opravy, mytí, náhradní díly, náplně, pojištění, povinné ručení apod. Jako daňový výdaj nelze uplatnit výdaje na technické zhodnocení automobilu, pokud přesáhnou za zdaňovací období v úhrnu částku 40 000.-Kč.

U automobilu pořízeného formou finančního leasingu lze uplatnit jako daňové výdaje částky leasingového nájemného za podmínek stanovených zákonem o daních z příjmů a výdaje spojené s provozem automobilu.

Výdaje na technické zhodnocení lze uplatnit v daňových výdajích pouze při splnění výše uvedených podmínek, v ostatních případech se výdaje na technické zhodnocení zohlední v daňových výdajích prostřednictvím odpisů při splnění dalších zákonných podmínek.

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: LEASING A SPLÁTKY