ČS zahájila přijímání platební karet v obchodech řetězce Kaufland

20.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. května (ČTK) - Česká spořitelna zahájila pilotní provoz přijímání platebních karet v šesti prodejnách obchodního řetězce Kaufland. V celé síti těchto obchodů bude možné uhradit nákup kartou od letošního července. Možnost zaplatit jakoukoli debetní nebo kreditní kartou mají klienti obchodního řetězce Kaufland vůbec poprvé. ČTK o tom informovala banka v dnešní tiskové zprávě.

Platební karty je možné od minulého týdne použít v prodejnách obchodů Kaufland v Klatovech, Kolíně, Nymburku, Benešově, Kutné Hoře a Táboře. Sedmá prodejna v Praze 8 bude připojena později. "Bezhotovostní platby kartou u nás rychle získávají na oblibě a obchodníci si to uvědomují. Doba, kdy pořízení platebních terminálů pouze zvažovali, je pryč," uvedl ředitel odboru akceptace platebních karet České spořitelny Stanislav Šmolík.

Od roku 2008 poskytuje Česká spořitelna přijímání platebních karet také v řetězcích Makro Cash&Carry ČR, Tesco Stores ČR a OBI Česká Republika. Přijímání platebních karet Česká spořitelna zprostředkovává také v obchodním řetězci Interspar a Lidl.

Do oblasti akceptace platebních karet patří procesování plateb na platebních terminálech, ale také zprostředkování plateb uskutečněných přes internet. Platební terminály České spořitelny jsou vybaveny čipovou technologií, která výrazně přispívá k bezpečnosti transakcí. V oblasti internetové akceptace karet zajišťuje Česká spořitelna zakódovaný přenos údajů, takzvaný 3D-Secure, takže obchodník se citlivé údaje ke kartě nedozví.

Platební terminály představují asi 92 procent z celkového počtu smluvních partnerů, zbylých osm procent tvoří internetoví obchodníci tvoří. Držitelé platebních karet České spořitelny provedli v roce 2008 v průměru 23 transakcí, což je o 13 transakcí více než v roce 2001. Hodnota jedné bezhotovostní transakce na jednu kartu České spořitelny v roce 2008 činila 21.190 korun, před osmi lety to bylo 4930 Kč.

Česká spořitelna letos očekává přes své platební terminály u obchodníků objem bezhotovostních transakcí 75 miliard korun po loňských 54 miliardách. Ještě v roce 2001 to bylo 10,1 miliardy korun. Počet transakcí by mohl překonat 70 milionů, loni to bylo 40 milionů. Česká spořitelna má zhruba 30 procent platebních terminálů v tuzemsku.

ČS je bankou s největším objemem aktiv v tuzemsku. Jejím hlavním akcionářem je rakouská Erste Group Bank. V letošním prvním čtvrtletí spořitelně klesl konsolidovaný čistý zisk meziročně o 6,9 procenta na tři miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK