Citibank podala odvolání proti prodeji poděbradských Skláren

20.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Poděbrady (Nymbursko) 20. května (ČTK) - Citibank podala k Vrchnímu soudu v Praze odvolání proti prodeji poděbradských Skláren Bohemia společnosti Crystal Bohemia. ČTK to zjistila z insolvenčního rejstříku. Banka patřila mezi největší věřitele. O prodeji sklářského podniku ze zkrachovalé skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT) novému majiteli, který chce obnovit výrobu, rozhodl na konci dubna Městský soud v Praze.

Prodej svými námitkami dlouho blokovaly právě veřitelské banky, které kritizovaly propojení společnosti s bývalým vedením. Členem představenstva Crystal Bohemia je bývalý ředitel skláren Jaroslav Seifrt, předsedou představenstva je jeho syn.

"O tom novém odvolání jsem se doslechl, ale my doufáme, že celá věc už je nevratná. Hlásí se nám poměrně dost zaměstnanců, kteří se na práci ve sklárnách těší. S novými majiteli jsme již začali vyjednávání o nové kolektivní smlouvě," řekl dnes ČTK předseda odborů z poděbradských skláren Jaromír Žatečka. Vyjádření Citibank ČTK zjišťuje.

Noví majitelé by chtěli nejpozději do pěti měsíců rozjet výrobu. Jak již dříve ČTK řekl předseda dozorčí rady Pavel Louda, firma bude na obnovu provozu potřebovat 300 až 320 lidí. "V současné době nám tu kontakt na sebe zanechalo už asi 250 zájemců, neměl by to tedy být problém. Samozřejmě bude potřeba sehnat také kvalifikované odborníky," podotkl Žatečka.

Vyjednávání o nové kolektivní smlouvě by se prý nemělo příliš komplikovat. "Budeme se snažit, aby byly podmínky zhruba stejné jako před krachem," dodal Žatečka. Tehdy ve sklárnách pracovalo asi 440 lidí.

Sklárny Bohemia začaly fungovat v roce 1877. Během své existence už několikrát přerušily provoz. Poprvé kvůli dluhům v roce 1886, během krize v 30. letech měla být továrna zbourána. Velká modernizace nastala v 50. letech, v roce 1993 byly sklárny privatizovány a v roce 1999 se staly součástí skupiny BCT. Ta je od loňského září kvůli nedostatku provozního kapitálu v insolvenčním řízení.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK