Dluhopisy města Brna na trhu

06.06.2002 | , Finance.cz
INVESTICE


Koncem minulého týdne banka ABN AMRO úspěšně uvedla na trh emisi dluhopisů města Brna v objemu 85 milionů Euro. Dluhopisy mají splatnost 7 let, jsou úročeny ve výši 5,5 % a jsou kotovány na Lucemburské burze.

Dluhopisy byly vydány v rámci evropského investičního programu (EMTN, nebo-li European Medium Term Note Programme), který ABN AMRO zřídila pro město Brno v roce 2001. Brno je jediný český subjekt, který EMTN program k svému financování využívá. V rámci programu již byla jedna emise dluhopisů v loňském roce vydána. Její objem činil 60 milionů Euro.

Podle vyjadření banky byla emise velmi úspěšná, ze strany zájemců bylo upsáno dvakrát více, než kolik činil skutečný objem emise. O dluhopisy měli zájem především správci aktiv a banky z Beneluxu, Španělska, Velké Británie, Irska a Německa. Za úspěchem transakce stojí především ten fakt, že dluhopisů vydaných Brnem je na trhu nedostatek.

I podle představitelů města Brna je dluhopisový program pro město velice výhodný, zdá se, že město se zadlužuje velmi rozumným, postupným způsobem (nikoliv jednorázově) a tím je celá dluhová služba pro rozpočet tak velkého města únosná. O tom že v případě menších měst to tak být nemusí se máme možnost přesvědčit v těchto dnech při aukci majetku města Rokytnice nad Jizerou. Brno má však vysoký rating a toho plně využívá.

Zvýšené investice do investice do infrastruktury a do přípravy nových investičních příležitostí by měli v dohledné době pocítit všichni obyvatelé Brna.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE