OKD, Doprava rozšíří překladiště v Paskově za 200 milionů korun

28.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paskov (Frýdecko-Místecko) 28. května (ČTK) - Společnost OKD, Doprava ze skupiny firem finančníka Zdeňka Bakaly rozšíří do roku 2013 železniční překladiště v Paskově na Frýdecko-Místecku. V areálu bývalého dolu přibudou dvě koleje, které umožní ztrojnásobit denní překládku kontejnerů. Za modernizaci a rozšíření kontejnerového terminálu zaplatí dopravní společnost zhruba 200 milionů korun. Novinářům to dnes řekl její ředitel pro strategii Bohumil Bonczek.

Dopravní společnost chce areál 40.000 metrů čtverečních modernizovat ve třech etapách. V první fázi už investovala přes 70 milionů korun do pozemků a budov, které v takzvaném brownfieldu zůstaly po těžební činnosti. Druhou etapu rozvoje terminálu zahájila společnost právě dnes.

"Během dvou let chceme vybudovat dvě koleje pro vykládání a nakládání kontejnerů, které umožní zvýšit denní kapacitu ze 100 na 300 kontejnerů. Zároveň upravíme plochy a opravíme stávající budovy, kde vytvoříme logistické zázemí," řekl ČTK Bonczek s tím, že by se poté mohlo v areálu skladovat až 1800 kontejnerů.

V moderním logistickém centru chce firma postupně zaměstnat další dvě desítky lidí. V současné době v Paskově pracují tři zaměstnanci OKD, Doprava. Podle Bonczka přijme hlavně dispečery, opraváře kontejnerů a obsluhu skladů.

Část areálu uzavřeného Dolu Paskov začala firma využívat jako překladiště v říjnu 2007. Od té doby přepravila přes 2000 kontejnerů především pro automobilku Hyundai a její subdodavatele MOBIS Automotive Czech či Hyundai Hysco.

"Stávající kapacita terminálu by v budoucnu neodpovídala potřebám a závazkům společnosti vůči zákazníkům," zdůvodnil investici ředitel. V současné době je ale podle něho terminál vytížený jen z 20 procent. "Souvisí to s odložením nájezdu Hyundai na plánovanou výrobu 300.000 aut ročně," dodal Bonczek.

Překladiště v Paskově je napojeno na celostátní železniční síť přes stanici Vratimov na Ostravsku. S důležitými evropskými přístavy je propojeno díky nákladnímu terminálu v běloruském Brestu, který OKD, Doprava vlastní prostřednictvím běloruské společnosti Belterminal.

OKD, Doprava je po Českých drahách druhým největším železničním přepravcem v zemi. Loni společnost dosáhla zisku před zdaněním 220 milionů korun při tržbách 4,7 miliardy Kč. Do skupiny OKD, Doprava patří kromě běloruského Belterminalu ještě dopravní firma Viamont Cargo a nově společnost OKD, Rekultivace. OKD, Doprava také koupí společnost Čechofracht, o jejímž prodeji má do poloviny června rozhodnout Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

OKD, Doprava patří skupině New World Resources Transportation, jejímž stoprocentním vlastníkem je společnost BXR Logistics se sídlem v nizozemském Amsterodamu. Ta patří společnosti RPG Industries registrované na Kypru, jež je hlavní mateřskou firmou rozvětvené Bakalovy skupiny RPG.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK