Jak spočítat roční úrok u spotřebitelského úvěru?

12.06.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Podle nového zákona o spotřebitelském úvěru se nyní roční úrok nazývá roční procentní sazba nákladů na spotřebitelský úvěr. Jsou v tom zahrnuty všechny poplatky, které bance platíte. Jednoduše se tak dozvíte, kolik navíc za úvěr zaplatíte.

Na našem serveru máte možnost využít mnoha služeb. Jednou z nich je i bezplatné poradenství. Spolupracujeme totiž s renomovanými odborníky z mnoha oblastí. V této oblasti Vám radí poradci Böhm & Partner.

Dotaz od jednoho z našich čtenářů zní:

"Dobrý den, potřebuji vysvětlit pojem "roční procentní sazba nákladů na spotřebitelský úvěr" (RPSN) jenž se objevuje v zákoně 321/2001 o některých podmínkách sjednávání spotřebitelských úvěrů. V příloze tohoto zákona je uveden i vzorec pro výpočet s významem jednotlivých symbolů. Přes veškerou snahu se mi nedaří spočítat výsledek. Je-li to možné, uveďte jak dosadit výše zmíněná data do vzorce. Děkuji."

Doporučení a odpověď na dotaz:

"Předně je důležité vědět, že zákon 321/2001 o některých podmínkách sjednávání spotřebitelských úvěrů se nevztahuje na smlouvu ve které je poskytován spotřebitelský úvěr na částky nižší než 5 000 Kč nebo vyšší než 800 000 Kč. Roční procentní sazbou nákladů na spotřebitelský úvěr je dle tohoto zákona procentní podíl z dlužné částky, který je spotřebitel povinen zaplatit věřiteli za období 1 roku."

Aktuální znění tohoto zákona naleznete v sekci Bankovnictví - Zákony.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ