Vyplatí se zveřejnit životopis na internetu?

03.06.2009 | , Finance.cz
Práce - seriál


Má smysl vystavovat svůj životopis na internetu? Přečte si ho někdo - a když ano - tak kdo? Přinášíme pár informací, jak pracují a uvažují personalisté.

Vyplněný a vystavený profesní životopis má na pracovních portálech www.jobs.cz a www.prace.cz celkem 57.353 českých a slovenských uživatelů. Má v době, kdy se trh hemží kvalifikovanými uchazeči, smysl dávat data o sobě na hromadu dalších dat a vyznají se v nich vůbec sami personalisté?

Z dotazování v systému LMC G2, který využívají personalisté pro nárobr uchazečů vyplynulo, že 68 % z 399 dotázaných firem prohledává databáze životopisů, které jsou na pracovních portálech. Řadí se k nim i společnosti typu DHL, Hewlett-Packard, Kooperativa, Raiffeisenbank, ING...Většina personalistů (64%) prohledává životopisy kandidátů ručně a 4% personalistů pomocí prohledávacích Agentů.


Živý prostor


Měsíčně životopisy uchazečů uložené na www.jobs.cz a www.prace.cz sleduje 2 600 firem. Z toho 309 personálních agentur. Tím, že je systém přehledný, usnadňuje do značné míry náborové nároky personalistů a je šance pro uchazeče zaujmout konkrétního zaměstnavatele.


Personalisté chtějí stále kvalitní kandidáty


Tento požadavek je nadčasový a to i v době recese. Kvalitních uchazečů je prostě stále nedostatek. Navíc uchazeči, kteří si rozumí s technologiemi a jsou motivovaní si aktivně hledat budoucí uplatnění on-line cestou, jsou pro personalisty atraktivní. Nejvíce je zájem o uchazeče z řad IT a nejvíce životopisů kandidáti ukládají do oboru administrativa.


Všichni chtějí být efektivní a šetřit čas


Rychlost a úspěšnost hledání vyžadují jak personalisté, tak uchazeči. Životopisy jsou proto tříděny přesněji a již v základním výpise personalista vidí vzdělání, praxi a jazykové znalosti kandidáta. Usnadňuje to tak základní filtrování a uchazeči jsou motivováni k vyplnění všech údajů. Nově mohou uvádět také místo bydliště, datum nástupu, více informací o předchozích zaměstnavatelích, představy o své pracovní náplni a o platu. Personalista tak může snadno rozhodnout.


Aktuálnost životopisů


Ukázalo se, že pro personalisty je životopis „starý“ již po 14 dnech. Myslí si, že uchazeč, který visí na netu takovou dobu, si už práci našel. Proto po této lhůtě dostávají uchazeči signál e-mailem, kdy mohou aktuálnost životopisu potvrdit. Všechna CV mají nastavenou platnost 1 měsíc.


Výhodu mají lidé se zdravotním postižením


Běžně firma za odkrytí všech údajů o kandidátovi při výhodném předplatném zaplatí 17 až 25 korun. V případě uchazečů se změněnou pracovní schopností je odkrytí údajů pro personalistu zdarma. Co to znamená? Určitou šanci pro hendikepované na trhu práce. Získávají před ostatními uchazeči konkurenční výhodu a zaměstnavatelé si mohou snadněji splnit zákonnou povinnost.

Autorka článku pracuje pro společnost LMC, která mimo jiné spravuje službu www.jobs.cz a provozuje pracovní portál www.prace.cz.

Soutěž o PDA


Hra o PDA!


Od 1. června 2009 startuje soutěž Vložte životopis na JOBS.finance.cz  Více informací naleznete zde.

Autor článku

Jana Skalová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Práce - seriál