Neparkujte v Itálii mimo parkoviště!

14.06.2002 | , Finance.cz
Domovská stránka


Na co si dávat pozor v autě na cestách? Chystáte se autem do Itálie? Máme pro vás několik rad, se kterými se můžete vyhnout nepříjemným zkušenostem. Ač je Itálií zemí kvalitního vína, nenechte se strhnout k příliš velkému ochutnávání.

Téma: Na co si dávat pozor v autě na cestách?

Chystáte se autem do Itálie? Máme pro vás několik rad, se kterými se můžete vyhnout nepříjemným zkušenostem. Ač je Itálií zemí kvalitního vína, nenechte se strhnout k příliš velkému ochutnávání. Řidiči mohou mít v krvi maximálně 0,8 promile alkoholu. Rychlostní limity jsou podobné našim, na dálnici 130 km/h, silnice pro motorová vozidla 110 km/h, mimo obec 90 km/h, v obci 50 km/h.

Za porušení předpisů hrozí v Itálii vysoké sankce. Za překročení maximální rychlosti do 10 km/h zaplatíte €125, tedy asi 4000 Kč. Pokud pojedete ještě rychleji, může se pokuta vyšplhat až na €1250. Což je okolo 38.000 Kč a cesta se vám může pořádně podražit. Navíc vám může italská policie při překročení limitu o více jak 40 km/h nebo neochotě zaplatit pokutu zabavit řidičský průkaz.

Telefonování z auta bez použití hands-free je v Itálii zakázáno. Za nepoužití bezpečnostních pásů zaplatíte €111, tedy až 3.500 Kč. Když se vrátíte ke svému autu a najdete na něm botičku, budete potřebovat €50 (1.600 Kč), aby jste se toto suvenýru zbavili. Ke překročení rychlosti jsou italští policisté jsou shovívaví, ale špatné parkování trestají nekompromisně. Když k tomu ještě připočteme italské problémy s pouliční kriminalitou, je bezpečnější a levnější parkovat na placených parkovištích.

Při cestě do Itálie máte povinnost se prokázat dostatečnou hotovostí. Limity se liší podle počtu osob a délky pobytu. Průměrně limit na osobu a den pohybuje okolo €40. Pokud po vás někdo bude tuto hotovost vyžadovat, budou to rakouští celníci při vstupu do EU.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Domovská stránka