Zpoždění D47 neúnosně zhorší dopravní situaci na severu Moravy

02.06.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 2. června (ČTK) - Dvouleté zpoždění dostavby dálnice D47 výrazně ztíží dopravní situaci na Ostravsku a Karvinsku. Po dálnici A1, kterou Polsko dokončí v roce 2011, budou na sever Moravy přijíždět desetitisíce aut. Proto by měl být dálniční úsek mezi česko-polskou hranicí a Bohumínem dokončen ve stejném termínu, jaký deklarovala polská strana. V Ostravě se na tom dnes shodli představitelé příhraničních krajů Česka, Polska i Slovenska. Ministr dopravy Gustáv Slamečka v pátek řekl, že D47 bude dokončena se zpožděním nejdříve v roce 2012.

Slezský vojvoda Zygmunt Lukaszczyk dnes v Ostravě opět potvrdil, že Poláci přivedou dálnici A1 na česko-polskou hranici počátkem roku 2011. "Peníze na dokončení autostrády máme zajištěné. Staví se po celé její délce a ještě letos některé úseky zprovozníme," řekl nejvyšší představitel Slezského vojvodství.

Polská strana podle něho stále doufá, že se Česku podaří ve stejném termínu propojit s polskou A1 dálnici D47, jejíž dokončení v roce 2010 ohrožuje nedostatek peněz ve Státním fondu dopravní infrastruktury. "Věřím, že regionální politici budou natolik odvážní, že propojení dálnic pro obyvatele kraje vybojují," dodal vojvoda.

Pokud by se tak nestalo, severní Moravě podle něho hrozí neúnosné dopravní zatížení. Na území Slezského vojvodství vznikne křižovatka dvou důležitých polských dálnic - A1 a A4, která vede z Krakova na hranice s Ukrajinou. "Provoz na takové dálniční křižovatce bude 120.000 aut denně, přitom značná část zamíří do Česka, kde by musela jet po místních komunikacích," dodal Lukaszczyk.

Podle něho je nutné propojit českou a polskou dálniční síť dříve, než v roce 2012 vypukne v Polsku a Ukrajině fotbalové mistrovství Evropy. "Mnoho fanoušků pojede do Polska z jihu Evropy přes Česko a budou chtít využít dálnici," naznačil vojvoda. Díky křížení polských A1 s A4 se tak dostanou do Vratislavi, Krakova a dalších měst, kde se bude Euro 2012 konat.

Moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) dnes řekl svým polským i slovenským protějškům, že je přesvědčený o tom, že vláda dokáže najít peníze pro včasné dokončení D47. Poslanci za Moravskoslezský kraj nepodpoří státní rozpočet na příští rok, pokud v něm nebudou obsaženy peníze pro dostavbu dálničního úseku mezi Bohumínem a hranicí," řekl.

Peníze na dokončení D47 chce vláda získat vydáním dluhopisů; jejich prodej má letos a v příštím roce vynést téměř 20 miliard korun. Letošní dluhopisový výnos 8,4 miliardy korun se použije na dokončení dvou dálničních úseků mezi Bělotínem, Hladkými Životicemi a Bílovcem, které by měly být hotové v listopadu. Dalších 11,4 miliardy Kč by měly vynést dluhopisy příští rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK