I loď se dá pojistit!

18.06.2002 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Blíží se čas dovolených. Někdo dává přednost pobytu v přírodě, jiní obdivují a poznávají památky světa a někteří vyrazí na svou dovolenou k moři. Pokud patříte mezi posledně jmenované a navíc ještě máte vlastní loď máme pro vás zajímavé informace.

Léto přímo vybízí k dovolené u moře. Voda, slunce a vlastní jachta. Ale pozor nezapomeňte,že i loď si můžete pojistit. Pojištění automobilu je samozřejmostí - povinné ručení mít ze zákona musíte. S havarijním pojištěním je to už odlišné. To si sjednávají především vlastníci nových a drahých automobilů. A jaké pojištění lze uzavřít třeba na plachetnici?

Jednou z pojišťoven, která nabízí pojištění lodí a i rekreačních plavidel je pojišťovna Allianz. Patří mezi několik málo společností, které klientům v ČR nabízejí  pojištění lodí, což je vlastně takové havarijní pojištění lodí. Pojištění lodí nabízí například Kooperativa, Česká podnikatelská pojišťovna nebo Česká pojišťovna  (dle ČAP). Dále lze pojistit i odpovědnost za škodu způsobenou provozem plavidla, a to je zase podobné jako povinné ručení u automobilů.

A proč vlastně uvažovat o pojištění rekreačního plavidla?
Odpověď se nabízí sama. Ze stejných důvodů jako když se rozhodnete pro pojištění automobilu. Lodě určené k plavbě nejen po moři mívají většinou velkou hodnotu, a proto není divu, že se každý majitel bude snažit zajistit jejich optimální pojistnou ochranu. 
Pojišťovna Allianz nabízí výběr ze čtyř kombinací rizik:
A - živelní událost a odcizení - roční pojistné činí 1,5 % z ceny pojištěného plavidla.
B - živelní událost, odcizení a vandalismus - roční pojistné činí 2 % z ceny pojištěného plavidla.
C - živelní událost, odcizení a havárie -  roční pojistné činí 4 % z ceny pojištěného plavidla.
D - živelní událost, odcizení, vandalismus a havárie - roční pojistné činí 4,5 % ceny pojištěného plavidla.

Výše pojistné částky se sjednává na  hodnotu nové lodě, pro majitele lodí starších pěti let je hodnota stanovena odhadcem.

A co si lze všechno pojistit?
Pojištění lze sjednat pro jakoukoli motorovou jachtu nebo plachetnici. Nelze pojistit vodní skútry, kluzáky a hausbóty.  A ani nemusíte mít pojištění celoroční, ale pojištění lze sjednat třeba na jeden, dva nebo tři měsíce.

I u plavidel existuje obdobné pojištění jako je"povinné ručení" u automobilů. Jedná se o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem plavidla. Toto pojištění se vztahuje na škody, které pojištěný svým plavidlem způsobil.  Lze se pojistit na odpovědnost nejen za škody na životě a zdraví, ale také na škody na věcech. I toto pojištění lze sjednat celoročně nebo pouze na část roku. A stejně jako automobil má "Zelenou kartu" k tomuto pojištění obdržíte tzv. "Modrou kartu", která může být vyžadována úřady některých přímořských zemí.

A nyní již jen šťastnou plavbu!

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ