Vyplatí se kreditní karta při cestách do zahraničí?

04.06.2009 | , Citibank
Tiskové zprávy


S kreditní kartou je to jednoduché. Pokud s ní její držitel umí dobře zacházet a dodržuje bezúročné období, může mu kreditní karta dle nastavených finančních limitů půjčovat peníze zcela zdarma. Kreditní karta se pro něj stává velmi dobrým nástrojem, jak pracovat s osobními financemi. To platí jak při platbách doma, tak i v zahraničí.

S použitím kreditní karty v zahraničí se pojí i další výhody:
 

1. Platby kreditní kartou v zahraničí vyjdou levněji, než když směníte hotovost v bance či směnárně

Využívat naprostou většinu kreditních karet můžete v zahraničí, stejně tak jako v Česku. Platit kreditní kartou v zahraničí je navíc výhodnější, než si měnit peníze na dovolenou ve směnárně, protože banky pro přepočet hodnoty nákupu za zboží  či službu kreditní kartou používají jiný směnný kurz. Marek Dostál, ředitel segmentu kreditních karet Citibank, k tomu dodává: „Tento směnný kurz v rámci plateb kreditní kartou je určen několika způsoby a zpravidla obsahuje transakční poplatek, jehož stanovení je popsáno v sazebníku ke kreditním kartám či v obchodních podmínkách jednotlivých vydavatelů kreditních karet. Obecně se ale jedná o jedno až tři procenta, což je v drtivé většině případů levnější varianta než výměna hotovosti ve směnárně či na pobočce banky“.

Co naopak výhodné není, je výběr hotovosti kreditní kartou z bankomatu. Poplatky za výběr hotovosti v případě použití kreditní karty k tomuto účelu v zahraničí jsou zpravidla vyšší.


2. Při ztrátě kreditní karty o své peníze nepřijdete

Při používání bezhotovostní kreditní karty v zahraničí se významně snižuje riziko, že její držitel přijde o své peníze následkem ztráty karty. Například při ztrátě peněženky v zahraničí je kreditní kartu většinou možné okamžitě zablokovat –zpravidla tak lze učinit jednoduše zavoláním na zákaznickou linku finanční instituce, která kreditní kartu vydala. Ta blokací kreditní karty zabrání jejímu dalšímu zneužití. Může tak blokaci kreditní karty učinit buď dočasně nebo trvale.

Poplatky za blokaci kreditní karty a vystavení nové kreditní karty jsou dány konkrétními obchodními podmínkami té které finanční instituce. Pohybují se v řádech stovek korun. Stejně tak bývá zpoplatněno i vydání nové kreditní karty. Jsou však i vydavatelé kreditních karet, včetně Citibank, kteří poplatek za blokaci a vystavení nové kreditní karty neúčtují.

„Kreditní kartu si klient může proti jejímu zneužití navíc pojistit, a mít tak jistotu, že o své peníze nepřijde. Pojištění zneužití kreditní karty se vztahuje na události, které nastaly v době např. do 72 hodin před žádostí o blokaci karty,“ doplňuje Marek Dostál ze Citibank.

Doplňkovou službou ke kreditní kartě může být zajištění vydání náhradní kreditní karty v zahraničí. Pokud v zahraničí dojde k nepředvídatelné události a kreditní kartu ztratíte nebo Vám bude zcizena a Vy se náhle ocitnete bez prostředků, banka, dle poplatku uvedeného v sazebníku, Vám doručí kurýrem novou kreditní kartu do místa, kde se právě nacházíte.


3. Na cestách s kreditní kartou můžete být i pojištěni

V rámci kreditní karty může být sjednáno cestovní pojištění. To pomáhá řešit následky  nečekaných situací, které mohou majitele kreditní karty potkat  po celém světě. Pojištění se zpravidla vztahuje na rekreační provozování běžných nerizikových sportů včetně zimních, zahrnuje pojištění léčebných výloh, úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti za škodu a další pojistná rizika. Kreditní karta šetří  čas – není nutné se zabývat sjednáváním jednorázového pojištění před cestou do zahraničí, cestovní pojištění ke kreditní kartě lze sjednat již v rámci žádosti o kreditní kartu.

 

4. Atraktivní slevy a bonusy

Mezi další výhody kreditních karet patří slevy u vybraných obchodníků v případě, že platíte kreditní kartou. Co-brandované karty vznikají obvykle spojením banky s partnerem z komerční sféry (např. obchodní řetězec, aerolinie, čerpací stanice).

Zajímavou alternativou pro cestovatele může být Citi ČSA kreditní karta, která kombinuje výhody kreditní karty s věrnostním programem OK Plus Českých aerolinií. Za každou platbu touto kreditní kartou stejně jako za využívání služeb Českých aerolinií a jejich partnerů Vám plynou míle do věrnostního programu OK Plus Českých aerolinií. Za nastřádané míle můžete získat bonusové letenky již po prvním měsíci používání kreditní karty.
Držitelé jakékoliv Citi kreditní karty mohou získat slevu až 8 % na zájezdy cestovní kanceláře EXIM TOURS. U last momentových zájezdů zmíněné cestovní kanceláře je sleva pro držitele Citi kreditní karty 4 % při platbě zájezdu Citi kreditní kartou.


5. Kreditní karta vzbuzuje důvěru

V zahraničí je zcela běžné platit kreditní kartou. Jsou chvíle, kdy se bez ní neobejdete. Bez ní Vám třeba nepůjčí ani auto. Kreditní karta vzbuzuje důvěru, protože znamená, že jste bonitní - bankou ověřený - klient.


Závěrem:

Stejně jako doma je i při pobytu v zahraničí dobré mít na paměti, že kreditní karta nejlépe poslouží zodpovědným klientům. Nepodceňujte datum splatnosti kreditní karty a splátky vždy plaťte včas. Zvláště pokud plánujete delší cestu do zahraničí, může se Vám přihodit, že v době vašeho pobytu v zahraničí obdržíte od vydavatele kreditní karty vyúčtování a nebudete ho mít jak uhradit. Na to je dobré pamatovat a třeba na účet kreditní karty poslat před odjezdem peníze dopředu či prostřednictvím elektronického bankovnictví na kartový účet poslat peníze z dovolené. To je hlavní cesta k tomu, jak se maximálně těšit z výhod kreditních karet i na cestách v zahraničí.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy