Co dělat, když mám anonymní vkladní knížku?

21.06.2002 | , Finance.cz
BANKOVNICTVÍ


Od prvního ledna příštího roku se přestanou úročit peníze uložené na vkladních knížkách na doručitele. Jejich existence byla zrušena novým Zákonem o bankách. A vy nevíte co dělat?

  • Vkladním knížkám na doručitele se někdy také říká anonymní vkladní knížky. Musíte je však odlišovat od vkladních knížek na jméno.
  • A jak je rozeznáte? Vkladní knížky na jméno obsahují tyto identifikační údaje: jméno, příjmení klienta, adresu a datum narození a doložku "na jméno". Pokud chybí i jeden z těchto údajů, tak potom vlastníte vkladní knížku na doručitele, i když tam třeba máte uvedeno jméno a příjmení. A s touto knížkou tedy musíte něco udělat.
  • Vybrat peníze z těchto knížek můžete ještě 10 let od konce tohoto roku, nebudou se však již po datu 31. 12. 2002 úročit.
  • Měli byste se dostavit na pobočku banky a knížku vybrat. Peníze potom můžete uložit buď na běžný, či spořící účet, na termínovaný vklad, investovat do stavebního spoření, penzijního připojištění či životního pojištění. Nebo můžete investovat do fondů či akcií. Možností je několik.
  • Když nechcete vkladní knížku na doručitele úplně zrušit, stačí ji převést na vkladní knížku na jméno. V bance do vaší vkladní knížky dopíšou identifikační údaje a doplní text "na jméno". A klidně můžete spořit dál. Některé banky nyní vkladní knížky na jméno úročí více než ty anonymní.
  • Neodkládejte příliš řešení této situace. S postupujícími měsíci se očekávají hlavně v České spořitelně (má většinu těchto knížek) velké fronty lidí, kteří budou chtít rychle zrušit svoji anonymní vkladní knížku.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BANKOVNICTVÍ