ÚAMK: Elektronické dálniční kupony chtějí dvě třetiny motoristů

09.06.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. června (ČTK) - Dvě třetiny motoristů by přivítaly zavedení elektronických dálničních kuponů místo současných nalepovacích známek. Zbylá třetina je naopak proti. Vyplývá to z průzkumu Ústředního automotoklubu (ÚAMK). Změnu podoby dálničních kuponů bude projednávat tento týden sněmovna.

"Oceňují především přenositelnost mezi auty v rodině, která by se podle jejich názorů pozitivně projevila na rodinných rozpočtech," řekl mluvčí ÚAMK Pavel Kuchálik. Dvě třetiny řidičů se neobávají technických problémů během zavedení vinět, zbytek větší či menší potíže očekává.

Průzkum se uskutečnil v březnu mezi šesti stovkami respondentů z řad profesionálních i amatérských řidičů. Odpovídali obyvatelé měst a vesnic z celé České republiky. Z průzkumu vyplynulo, že o plánech na zavedení vinět ví 91 procent motoristické veřejnosti.

Nápad na zavedení elektronických vinět místo nalepovacích známek oznámil tehdejší ministr dopravy Aleš Řebíček loni v březnu. Nový systém měl fungovat již letos, nepodařilo se ho však uzákonit.

Viněty mají velikost zhruba krabičky od sirek a fungovaly by ve stávajícím mýtném systému. Osobní auta by i nadále platila za časový úsek a nikoliv za ujetou vzdálenost, jako kamiony. Výhodou vinět má být mimo jiné také lepší řízení dopravních toků na dálnicích.

Otázkou zůstává, zda viněty dodá a bude provozovat firma Kapsch, která pro stát provozuje mýtný systém. Druhou možností je vypsání tendru na dodávku krabiček. Pokud poslanci viněty schválí, mohli by je řidiči potřebovat už od ledna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK