Firma PA Export, dříve Škodaexport, je v insolvenci

18.06.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. června (ČTK) - Společnost PA Export, která dříve nesla název Škodaexport, je v insolvenci. Městský soud v Praze dnes zahájil insolvenční řízení na návrh společnosti Siemens Engineering, která své pohledávky po lhůtě splatnosti vůči PA Export vyčíslila na takřka 130 milionů korun. ČTK dnes informaci získala na internetových stránkách ministerstva spravedlnosti.

Státní podnik Škodaexport, který v zahraničí sjednával miliardové obchody pro české strojírenské a energetické firmy, byl loni privatizován. Ministerstvo financí jej za 210 milionů korun prodalo skupině ČKD Group, která ale nedávno podle MF Dnes oznámila záměr vrátit tuto firmu státu. Důvodem jsou údajně zkreslené účetnictví a mnohem větší rizikovost projektů firmy, než jak byly popsány investorům před prodejem. Nejmenovaný zdroj z ČKD Group řekl, že firma byla v kupní smlouvě uvedena v omyl.

Škodaexport patřil v 90. letech k největším exportérům průmyslových celků v Česku. Firmě ovšem postupně narůstaly dluhy a podnik se v roce 2002 dostal na pokraj bankrotu. Stát ho ale považoval za strategický pro tuzemský průmysl, a tak firmu od tehdejších akcionářů vykoupil a loni znovu privatizoval.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK