Lubor Červa: Na koupi světelských skláren mám vlastní prostředky

19.06.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Světlá nad Sázavou (Havlíčkobrodsko) 19. června (ČTK) - Majitel společnosti Vivaria Lubor Červa má na koupi světelských skláren Sklo Bohemia vlastní prostředky. Řekl to dnes ČTK s tím, že peníze vydělal při dřívějším podnikání. Zásadně odmítl spekulace o tom, že za jeho projektem stojí většinoví vlastníci zkrachovalé sklářské skupiny. Červa uvedl, že chce pouze angažovat bývalého ředitele podniku Martina Faita, protože ho považuje za špičkového sklářského odborníka. Za sklárny má Vivaria zaplatit 160 milionů korun.

"Já mám vlastní prostředky, o tom není žádná diskuse. Jsou to legální, čisté peníze, tak proč bych se s někým spojoval," reagoval Červa na dnešní jednání ve sněmovně. Podle poslanců má vláda požádat Bezpečnostní informační službu, aby ji informovala o lidech angažovaných mezi zájemci o sklárny z obavy před tím, aby podnik nekoupil dosavadní vlastník, který ho přivedl do krachu. Sklárny Sklo Bohemia byly součástí sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading, v níž měli rozhodující podíl Radovan Květ a Jan Souček.

Červa je podle Obchodního rejstříku jednatelem tří společností s různým podnikatelským zaměřením. V roce 1991 založil firmu Červa Export Import, která se podle údajů na internetu stala nejvýznamnějším dodavatelem pracovních oděvů a prostředků osobní ochrany v Česku i na Slovensku. V roce 2006 Červa tuto firmu prodal za stovky milionů korun.

Červa uvedl, že s Květem se nikdy neviděl a Součka potkal jen jednou. Požádal ho o konzultaci, když během minulého půl roku zvažoval možnosti obnovení výroby ve Světlé, schůzka prý trvala asi půl hodiny. Toto setkání Červa zdůvodnil tím, že chtěl slyšet Součkův odborný názor, protože sám ve sklářství dosud nepodnikal.

O prodeji světelských skláren Červově Vivarii rozhodla v úterý insolvenční správkyně s věřitelským výborem. Se způsobem ukončení výběrového řízení ale nesouhlasí podnikatel Jiří Hudera, jehož společnost Crystal Bohemian Company podala druhou nejvyšší nabídku. Řekl, že zvažuje právní možnosti, jak se bránit.

Hudera nabídl ve třech kolech za sklárny nejvyšší cenu, prohrál až v závěrečné úterní licitaci, kterou však považuje za neprůhlednou. Tvrdí, že podle písemného sdělení insolvenční správkyně měla lhůta pro zvyšování cenových nabídek definitivně skončit v pondělí. Závěrečný průběh řízení kritizují také odbory. Podle místopředsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové z ODS existuje podezření, že prodej byl zmanipulován tak, aby sklárny koupil předem vybraný majitel.

Červa se nedomnívá, že by byl při výběru zvýhodněn. Uvedl, že jeho zastihl úterní telefonát s požadavkem na další navýšení cenové nabídky v lese. "Taky jsem reagoval na poslední chvíli a byl jsem z toho taky překvapený, ale nicméně jsem chápal, že ta situace si vyžaduje nějakou rychlou reakci," tvrdí.

Světelské sklárny byly součástí zadlužené skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT), do loňského podzimu zaměstnávaly přes 1200 lidí. Červa uvádí, že obnoví výrobu skla do tří měsíců od převzetí závodu a zaměstná kolem 180 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK