Co dělat, když si chcete pojistit domácnost?

19.12.2013 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Denně slyšíte, jak někomu vyloupili byt nebo nějaká živelná událost poškodila vybavení domácnosti? Pokud hledáte pojištění, které kryje právě tato rizika - pojištění domácnosti je to pravé. Podle čeho vybírat a na co se zaměřit?

Většina z nás, kteří vlastníme nějakou nemovitost, asi má uzavřeno pojištění nemovitostí, ale neměli bychom zapomínat ani na pojištění domácnosti. Pojištění domácnosti na rozdíl od pojištění nemovitosti pokrývá škody, které jsou způsobeny na předmětech v domácnosti. Pojištění domácnosti by tedy měli mít uzavřeno všichni, ať již mají dům či byt v osobním vlastnictví, nebo jsou v nájmu či užívají družstevní byt.

Porovnání nabídky několika pojišťoven

Než se rozhodnete uzavřít pojistnou smlouvu, kterou pojistíte svoji domácnost je dobré si porovnat nabídky několika pojišťoven. Nejprve je třeba si stanovit, co a jak pojistit a potom si nechat udělat nabídky od několika pojišťoven pro konkrétní zadání, tedy pro pojištění dané domácnosti. V nabídkách je třeba se zaměřit především na následující údaje: jaké je krytí škod, jaká je pojistná částka, na co se pojištění vztahuje, co naopak není součástí a co je třeba připojistit, jaké jsou výluky a také jaké zabezpečení majetku bude pojišťovna požadovat.

Například pro určení pojistné částky lze vycházet ze tří skutečností. Prvním je odhad pojištěného, tedy váš ohad, který je dán součtem hodnot věcí ve vaší domácnosti. Další možností je stanovení pojistné částky na základě velikosti plochy bytu násobeného koeficientem pro úroveň vybavení. Poslení možností je potom vyplnění podrobného dotazníku o vybavení a zařízení domácnosti.

Nová a časová hodnota

Při uzavírání pojištění domácnosti si dejte pozor na novou a časovou hodnotu. Při volbě pojištění na novou hodnotu, pojišťovna bude plnit částku, za kterou pořídíte tutéž věc novou. Pokud naopak zvolíte časovou hodnotu, bude pojišťovna při výplatě zohledňovat i opotřebení dané věci. Pojištění na novou hodnotu je praktičtější, ale i dražší…

Připojištění

V rámci hlavního pojištění nejsou pokryta všechna rizika a věci. Je dobré si proto udělat seznam vybavení domácnosti včetně cen. Při uzavírání smlouvy tak budete moci zjistit, které věci je třeba připojistit. Například elektronika, či cennosti jsou v rámci hlavního pojištění pojištěny pouze na určitou částku, máte-li doma takové předměty ve vyšší hodnotě, než uvádí základní limity, je třeba si je nechat připojistit.

 

Pokud již máte vybránu pojišťovnu ještě před podpisem smlouvy se zaměřte na:

  • výši pojistné částky - maximální částka, kterou pojišťovna bude plnit
  • výši spoluúčasti - částka, kterou se podílíte na škodě, pojišťovna vám ji nezaplatí
  • výluky z pojištění - zvolte připojištění těchto věcí pokud to pojištění umožňuje, nebo hledejte jiné pojištění, pokud chcete mít tyto věci pojištěny
  • zabezpečení majetku - nebude-li nainstalováno požadované zabezpečovací zařízení, pojišťovna vám bude  plnění krátit.

Pro sjednání pojištění si můžete vybrat pro vás nejvhodnější způsob. Pokud preferujete osobní jednání můžete navštívit přímo pobočku pojišťovny či si domluvit návštěvu poradce. V opačném případě lze u většiny pojišťoven pojištění uzavřít on-line přes webové stránky.

Pojištění domácnosti pravidelně upravujte

V případě pojištění majetku, tedy i pojištění domácnosti, je třeba čas od času provést revizi pojistné smlouvy a podívat se zda se hodnota vybavení nezměnila. Pokud si pořídíte nové věci a tím se změní i celková hodnota vybavení vaší domácnosti, nezapomeňte si  nechat upravit vaši pojistnou smlouvu podle těchto nových skutečností. V případě, že vaše domácnost bude podpojištěna, pojišťovna vám zkrátí plnění z pojistné události.

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ