HN: O opatovickou elektrárnu se utkají ČEZ, J&T a Czech Coal

01.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Opatovice nad Labem (Pardubicko) 1. července (ČTK) - Hlavními zájemci o koupi skupiny International Power, vlastníka opatovické elektrárny, jsou podle dnešních Hospodářských novin (HN) skupina Czech Coal, finanční skupina J&T a energetická skupina ČEZ. Uzavírky na prodej skupiny se uzavírají dnes. Obchod se může vyšplhat až na 15 miliard korun. Firmy v úterý nechtěly soutěž komentovat, píše deník.

Podle listu ve skutečnosti ale půjde spíš o dvoustranný boj. "J&T i ČEZ jsou připraveny se o získaná aktiva podělit," potvrdil HN zdroj informovaný o strategii hlavních uchazečů. I když se na trhu mluvilo i o zájmu německých společností E.ON a EnBW, hlavní boj se tak odehraje na české půdě.

International Power vlastní hnědouhelnou elektrárnu v Opatovicích, teplárnu Energotrans v Mělníku a blokační minoritu v Pražské Teplárenské.

Mezi zájemci o koupi International Power jsou podle deníku uzavřeny přísné smlouvy o mlčenlivosti. Zdroj blízký ČEZ ale HN potvrdil, že česká energetická jednička se o International Power zajímá. "ČEZ by si nemohl nechat všechna nakoupená aktiva kvůli soutěžním limitům. Počítá s tím, že by se podělil s partnerem," uvedl zdroj.

Nejpravděpodobnějším spoluhráčem ČEZ pro dělení je podle HN právě některá z firem kolem J&T. ČEZ by si v takovém případě nechal teplárny, elektrárna by připadla J&T.

Partnerství s firmami E.ON a EnBW zvažoval také Czech Coal. "Nakonec je ale pravděpodobnější, že do tendru jde zřejmě sám," řekl listu zdroj blízký těžařské firmě.

Soutěž na prodej International Power byla vyhlášena před dvěma měsíci a původně měla skončit už v půli června. I po prodloužení si uchazeči stěžují, že mají na přípravu nabídky málo času. Nedá se proto vyloučit varianta, že dostanou na zkoumání prodávaných aktiv další časovou rezervu, napsaly dnešní HN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK