Výrobní Index se v červnu zvýšil a byl nejvyšší od září 2008

01.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - Výrobní Index PMI, který zahrnuje také informace o nových objednávkách, celkové výrobě a zaměstnanosti, se v červnu v České republice zvýšil ze 40,5 na 41,9 bodu. Byl tak na nejvyšší úrovni od září 2008. Vyplývá to z výsledků pravidelného šetření společnosti Markit mezi nákupními manažery 300 tuzemských průmyslových podniků.

"Poslední poznatky poskytly další důkazy o zpomalování průmyslové recese. Produkce a nové objednávky se snížily pomaleji a zásoby hotového zboží se smrštily nejrychleji za osm let shromažďování dat," uvádí průzkum.

Podle výsledků údaje sice ukázaly na poklesy v domácích i zahraničních zakázkách, přičemž export opět zaznamenával prudší úbytek, ale přesto bylo celkové tempo poklesu nejslabší od srpna 2008.

Markit dále odhaduje, že se tempo kontrakce v české průmyslové výroby ve třetím čtvrtletí dále zvolní. "Zásoby hotových výrobků klesly šestý měsíc za sebou. Poměr proměnných nových objednávek a postprodukčních zásob byl zatím nejvyšší od června roku 2008. Nedokončená práce v posledním období klesla také pomaleji," uvádí výzkum.

Současně v červnu došlo k ostrému poklesu průměrných vstupních cen. "Hlášena byla celá řada levnějších surovin, včetně kovů, chemikálií, plastů, dřeva a papíru," sděluje výzkum.

Index Nákupních Manažerů (PMI) je smíšený index založený na pěti indexech s rozdílnou mírou hodnotících koeficientů. Zahrnuje tak nové objednávky, celkovou výrobu, zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby na skladě.

Markit je společnost, která poskytuje finančních informační služby. Má přes 1200 zaměstnanců v Evropě, Severní Americe a Asii/Pacifiku. Jejich služeb využívá více než 1500 finančních institucí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK