Dopravci čekají při pátečním zákazu jízd méně problémů

01.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - Od pátku začnou platit prázdninové zákazy jízd kamionů. Letos by ale mohly přinést menší komplikace, protože kamionů na silnicích proti loňsku kvůli krizi ubylo. ČTK to řekl mluvčí sdružení Česmad Bohemia Martin Felix.

V době prázdnin nesmí kamiony vyjíždět na silnice v pátek mezi 17:00 a 21:00, v sobotu od 7:00 do 13:00 a v neděli od 13:00 do 22:00. Ve zbytku roku platí zákaz jízd kamionů jen v neděli odpoledne. Strana zelených se během roku snažila prosadit celoroční páteční zákaz, nakonec jej v Poslanecké sněmovně nahradilo schválení diferencované sazby mýtného, která by v době špiček měla pomoci nákladní dopravu regulovat.

Dopravci si každoročně stěžují na nedostatečné parkovací kapacity pro odstavení vozidel v době zákazu, což prý vede ke zkrácení pobytu doma pro řidiče. "Vedle poklesu dopravních výkonů čekáme menší komplikace i proto, že dle našich dřívějších pozorování policie rezignovala na kontrolu dodržování zákazu, zejména ze strany zahraničních řidičů. Ti o tom buď vůbec nevědí, nebo to ignorují a jezdí vesele přes zákaz," dodal Felix.

Kvůli ekonomické krizi poklesly výkony v silniční dopravě zhruba o pětinu. O pomoci dopravcům jednal v úterý Národní výbor pro silniční dopravu, kde s představiteli dopravních firem sedí zástupci ministerstev dopravy, financí, průmyslu a obchodu, Generálního ředitelství cel a Svazu dopravy. Vedle toho se zabýval například řešením dlouhé doby splatnosti faktur, státního odborného dozoru, zřízením učebního oboru profesionální řidič nebo zavedením takzvané profesionální nafty. Výbor se má znovu nad podkladovými materiály sejít 22. července.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK