Piloti ČSA budou kvůli kontrolám letadel protestovat proti vedení

01.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - Napětí mezi vedením Českých aerolinií a piloty se stupňuje. Piloti chystají na červenec blíže neurčený protest proti managementu; jedním z důvodů má být mimo jiné zavedení předletové prohlídky letadel bez účasti leteckých mechaniků. Oznámilo to dnes sdružení pilotů CZALPA.

Kromě předletovým kontrol stojí za chystaným protestem podle pilotů také zavádění interních předpisů v rozporu se zákoníkem práce nebo údajné napadání pilotů ze strany prezidenta Radomíra Lašáka. Ten prý slovně piloty napadl během dubnových mzdových jednání. Piloti proto na Lašáka podávají žalobu, v níž žádají odškodnění 500.000 Kč.

"Jednání vedení ČSA chápeme jako zoufalou snahu shodit vinu za vlastní neúspěchy v posledních letech na zaměstnance společnosti," uvedli piloti v prohlášení. Podle nich Lašák funkci nezvládá a "propadá hysterii".

ČSA jsou nyní v procesu privatizace, která by měla skončit na podzim. Stejně jako ostatní společnosti se potýkají s krizí a poklesem poptávky po létání. Firma se ve čtvrtletí propadla do ztráty 1,3 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK