Datové schránky připraví poštu o 1,5 mld. Kč z doporučených psaní

01.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - V roce 2011 klesnou výnosy České pošty z doručování doporučených psaní kvůli zavedení elektronických datových schránek o 1,5 miliardy korun. Z provozu datových schránek pro stát naopak pošta předpokládá roční příjem nejméně 800 milionů korun. ČTK to řekl ředitel komunikace firmy Ivo Mravinac.

Datové schránky, které mají nahradit klasické doručování úřední korespondence v obálkách s pruhem, spustilo ministerstvo vnitra s Českou poštou dnes. Schránky budou povinně zřízeny státním úřadům a firmám zapsaným v obchodním rejstříku, kterých je kolem 600.000. Do listopadu má běžet přechodné období, kdy se mají uživatelé se schránkami seznámit.

Pro snížení výpadku příjmů pošta k datovým schránkám chystá dodatečné služby, jako je upozornění formou SMS na novou zprávu ve schránce nebo datový trezor pro uchování starších zpráv. Letos pošta očekává celkové výnosy okolo 20 miliard Kč.

Podle prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela datové schránky přináší tuzemským firmám zjednodušení komunikace s veřejnou správou, kdy papírovou formu nahrazuje forma elektronická. "Podnikatelé díky této revoluční změně budou schopni vyřídit potřebné záležitosti rychleji, levněji a mnohem efektivněji, než tomu bylo doposud. Díky spuštění projektu datových schránek dochází ke zrovnoprávnění papírového a elektronického dokumentu," uvedl.

O zřízení datové schránky budou moci požádat i fyzické osoby. Během prvních čtyř hodin podle Mravinace kontaktní místa Czech POINT na poštách přijala 99 žádostí. Czech Pointy také budou nově zajišťovat tzv. autorizovanou konverzi dokumentů, tedy převedení papírového dokumentu do jeho elektronické verze a obráceně.

Pošta dnes začala rozesílat tzv. PIN zásilky pro budoucí majitele datových schránek. Dnes jich pošle prvních 8000 pro orgány veřejné moci, každý další den pak kolem 50.000.

Česká pošta letos počítá se ziskem pod 100 milionů korun proti loňským 365 milionům. Za pokles může především potřeba vyšších investic proti loňsku. Výnosy by se měly pohybovat kolem 20 miliard Kč.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK