Pojišťovny: Klienti nahlásili po záplavách škody za téměř miliardu

01.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - Klienti nahlásili domácím pojišťovnám do dnešního dne po záplavách 6560 škod za celkem 950 milionů Kč. Pojišťovny odhadují, že počet pojistných událostí vzroste ke 12.000 a celkové škody se přiblíží 1,5 miliardy korun. Vyplývá to ze statistiky, kterou dnes ČTK poskytla Česká asociace pojišťoven.

Pojišťovny již vyřídily 291 škod za celkem devět milionů Kč, na několik desítek z nich vyplatily na zálohách dalších šest milionů korun.

Česká pojišťovna měla nahlášeno k dnešnímu poledni 5900 pojistných událostí, každý den jejich počet roste o zhruba tisícovku, řekla ČTK mluvčí ČP Dagmar Koutská. ČP odhaduje počet případů na 7000, celkovou škodu pak na 400 milionů korun. Nejvíce škod pojišťovna eviduje z Moravskoslezského kraje (asi 2500) a z Olomouckého kraje (1300), dále pak z jižních Čech a jižní Moravy. "Jinak jsou případy spíše ojedinělé," podotkla.

Kooperativa v souvislosti s povodněmi, které ČR trápí od 24. června, registruje přes tisícovku škod za více než 260 milionů Kč. Největší objem škod je hlášen v Moravskoslezském kraji za 175 milionů korun. K nejvíce postižené Moravě přibyly po víkendu i ohrožené oblasti v jižních Čechách, kde se následky po povodních již také odklízejí, uvedl mluvčí pojišťovny Marek Vích.

Hladiny většiny toků dnes klesají. Meteorologové předpokládají, že se v průběhu dne opět vyskytnou prudké bouře s intenzivními dešti. Zvláště v oblastech, kde nyní byly povodně, se mohou řeky opět rozvodnit. Riziko záplav hrozí podle Českého hydrometeorologického ústavu do pátku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK