iDnes: Elektřina podle šéfa ČEZ příští rok zlevní

01.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - Domácnosti i firmy zaplatí příští rok po letech méně za elektřinu. Podle serveru iDnes.cz to řekl generální ředitel energetické společnosti ČEZ Martin Roman v rozhovoru, který vyjde v Mladé frontě Dnes.

"České domácnosti ceny na příští rok potěší," uvedl Roman. O kolik přesně proud zlevní, však vedení největšího podniku v zemi rozhodne až na podzim, kdy se ceny stanovují.

"Nakupujeme v průběhu celého roku," reagoval Roman na otázku, proč není možné vyčíslit ceny už nyní. V poslední době se stupňovala kritika polostátního energetického podniku za to, že jsou ceny příliš vysoké. "Cena stoupá všude a my se pohybujeme na propojeném trhu. Všechno, s čím se dá na takovém trhu obchodovat, má stejnou či podobnou cenu - elektřina, auta, kubík dřeva. Nemůžeme to prodávat levněji. Na propojeném trhu, který zahrnuje většinu Evropy, máme kolem tří procent, neovlivníme to," reagoval Roman.

Podle odhadů analytiků by cena elektřiny od ledna příštího roku mohla klesnout o sedm až deset procent. Bude však záležet na celkovém vývoji na trhu a také na výši regulačních poplatků, které určuje Energetický regulační úřad (ERÚ). Už šestiprocentní zlevnění by přitom bylo nejvyšší za posledních 20 let, píše server. Proud od ČEZ domácnostem podražil naposledy v lednu, v průměru o desetinu.

ČEZ do konce dubna nabízel domácnostem i podnikatelům možnost zajistit si na příští rok pevné ceny, a to o 15 procent nižší než letos. K nabídce se firmě přihlásilo několik tisícovek zákazníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK