Na slovenský trh vstoupí maďarský Wizz Air, nabídne lety do Říma

01.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 1. července (ČTK) - Maďarská nízkonákladová letecká společnost Wizz Air v září vstoupí na slovenský trh a zpočátku bude létat z bratislavského letiště M.R. Štefánika do Říma. Novinářům to dnes řekl výkonný viceprezident firmy John Stephenson. Wizz Air působí i na českém trhu a na Slovensko vstupuje v době, kdy se slovenský nízkonákladový přepravce SkyEurope Airlines potýká s finančními problémy.

Firma zatím vlastní základnu v Bratislavě neotevře, v budoucnu to ale Stephenson nevyloučil. "Je naším záměrem otevřít tu základnu," poznamenal. Rozšířit by se prý mohl i počet linek ze slovenské metropole.

Maďarské aerolinky chtějí v Bratislavě konkurovat hlavně zmíněné společnosti SkyEurope, která má dluhy a před věřiteli ji chrání rozhodnutí soudu. Do "aktivního souboje" s dalším nízkonákladovým přepravcem Ryanair se Wizz Air naopak pouštět nechce. Stephenson řekl, že obě společnosti by v Bratislavě dokázaly existovat jedna vedle druhé.

Wizz Air je největší nízkonákladovou leteckou společností ve střední a východní Evropě. Loni přepravila 5,9 milionu pasažérů a základny má v 11 městech šesti zemí. Poslední základnu firma otevřela v pondělí v Praze. V současné době aerolinky disponují 25 letadly.

Výsledky hospodaření Wizz Air nezveřejňuje, podle dřívějších Stephensonových informací je ale firma čtyři roky v řadě zisková. Mírné plus prý vykazuje i v letošním roce. Za finanční rok 2009/2010 společnost očekává tržby 600 milionů eur (asi 15,47 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK