Koruna si připsala další zisky, k euru na letošním maximu

01.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - Česká měna dnes opět výrazně posilovala k euru i dolaru. V závěru obchodování svůj růst ještě zrychlila. Dostala se až na úroveň 25,65 Kč za euro a vylepšila tak své letošní maximum. K dolaru uzavírala na úrovni 18,15 Kč za dolar, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Podle analytiků měnám v regionu pomáhají evropské akciové trhy a menší neochota riskovat. "I na forintu a zlotém sledujeme značné posílení. Náladu na trzích nedokázala zkazit zpráva ADP ukazující na úbytek pracovních míst v USA výrazně vyšší, než se čekalo. Později zveřejněný index amerických nákupních manažerů (ISM) vyšel v souladu s odhady. S tím, jak akcie v Evropě a následně i v USA směřují vzhůru, se dolar dostal pod tlak a oslabuje na 1,4140 vůči euru," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Na slova guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy o tom, že koruna pomáhá ekonomice, když je ve srovnání s loňskými maximy výrazně slabší, česká měna podle analytiků nereagovala. Mimo zájem trhu jsou údaje o státním rozpočtu.

"Zítra se z regionu zajímavých zpráv patrně nedočkáme. Pro regionální měny je však stejně důležitější vývoj sentimentu vůči rizikovějším aktivům," poznamenal Jiří Škop z Komerční banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK