MF: V ČR je přes 106.000 hazardních zařízení, hlavně automatů

01.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - Ministerstvo financí vytvořilo digitální mapu loterijního a sázkového trhu. Podle ní je v ČR přes 106.000 herních zařízení, z toho zhruba tři čtvrtiny tvoří výherní hrací automaty. Mapa pomůže například k tomu, aby v místech zvýšené koncentrace hazardu byl posílen státní dozor, uvedlo dnes MF. Mapa je ke stažení na webových stránkách www.mfcr.cz.

Základním cílem mapy je podle MF digitalizace údajů o tuzemském hazardním trhu, který údajně počtem heren patří k nejsilnějším v Evropě. Místem, kde je hazard nejvíce soustředěn, je podle očekávání Praha. Nadprůměrná hustota herních zařízení je dále u hranic s Německem, na Ostravsku nebo v jižní části Moravy. Nejméně je hazard v kraji Vysočina.

"Na základě mapy hazardu v ČR provedeme reorganizaci státního dozoru. V průběhu příštího roku je možno zavést systém přesného zacílení státního dozoru na riziková místa právě na základě disponibilních údajů z mapy hazardu," uvedl náměstek ministra financí Tomáš Zídek.

Počet i objem pokut na sázkovém a loterijním trhu loni přes nárůst kontrol klesl. Orgány státního dozoru uložily celkem 104 pokut v hodnotě přes 1,9 milionu korun. Počet pokut se meziročně snížil o devět procent a jejich objem o 6,5 procenta. Vyplývá to z dokumentu o činnosti daňové správy ČR za rok 2008 zveřejněného ministerstvem financí.

Celkový objem přijatých sázek loni meziročně stoupl na rekordních 128,5 miliardy korun. Z toho výherní hrací přístroje vykázaly vklady za 63,3 miliardy, technické hry 35,9 miliardy Kč a kurzové sázky 11,9 miliardy.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK