Pražská burza dnes posílila o necelou desetinu procenta

01.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - Pražská burza opět mírně rostla, dnes o 0,9 procenta na 899,0 bodu. Největší růst druhý den po sobě zaznamenaly akcie rakouské pojišťovací společnosti VIG, nejvýraznější propad proti úterku měly naopak akcie sítě autobazarů AAA Auto, vyplývá z údajů burzy.

Cenné papíry VIG posílily o 2,16 procenta na 805 korun. Výrazněji, o 1,37 procenta na 2595 korun, dnes také posílily akcie Komerční banky a smazaly tak úterní ztráty.

Druhý bankovní titul v systému pro nejlepší akcie SPAD, Erste Group Bank dnes uzavíral oslaben o jedno procento na 497 korunách.

Akcie elektrárenské skupiny ČEZ, která již tradičně obstarala největší objem obchodů, více než polovinu, posílily o 0,18 procenta na 835 korun.

V souvislosti s ČEZ se dnes objevilo několik novinek. Už ráno společnost oznámila, že se dohodla na koupi 48,7 procenta podílu v Pražské teplárenské s jeho novým vlastníkem, skupinou J&T. ČEZ se tak stane největším akcionářem ve společnosti. "Detaily transakce ovšem nebyly zveřejněny a proto nemůžeme ocenit její dopad na hodnotu společnosti. Transakci se navíc chystá napadnout skupina Czech Coal u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a u evropského antimonopolního úřadu," poznamenal Josef Němý z Komerční banky.

Největší ztráty dnes utrpěly akcie firmy AAA Auto, a to o 3,07 procenta na 8,83 koruny. Výrazněji, o 1,39 procenta na 354 korun, také klesla cena akcií textilní společnosti Pegas Nonwovens. Akcie těžební společnosti NWR oslabily o 1,25 na 86,60 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK