Pět procent lidí v EU pracuje načerno, ČR nad evropským průměrem

01.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 1. července (zpravodajka ČTK) - Pět procent pracovníků v Evropské unii má nepřiznané a nedaněné výdělky, v České republice je to sedm procent a na Slovensku šest. Uvádí to dnes zveřejněná zpráva unijní agentury Eurofound, která vychází z dat z let 2006 až 2007. Podle studie také jeden z pěti lidí pracujících načerno vydělává na pracích v domácnosti, například při úklidu, hlídání dětí nebo péči o seniory.

Výzkum je založen na odpovědích pracovníků v jednotlivých členských státech EU. Ti odpovídali na dotaz, zdali v posledních 12 měsících alespoň jednou pracovali tak, že práci nepřiznali a neodváděli z ní daně. Studie nicméně neuvádí data o nelegální práci cizinců nebo přistěhovalců v zemích unie.

V průměru Evropané nezdaněně za rok odpracují 200 hodin, z toho ve střední a východní Evropě včetně Česka 330 hodin, v západní Evropě 110 hodin, na jihu 350 hodin a na severu EU 60 hodin.

Více než 50 procent nepřiznané a nedaněné práce v EU vykonávají lidé pro své přátele, rodinu nebo sousedy, uvádí zpráva. Průměrný příjem za to, že lidé alespoň jednou pracovali načerno, je v EU 164 eur (4222 Kč), v ČR to je 88 eur (2266 Kč) a na Slovensku 112 eur (2883 Kč).

Nejvíc se načerno pracuje v Dánsku (18 procent), Lotyšsku (15 procent) a Nizozemsku (13 procent). Naopak nejméně to je na Kypru s jedním procentem a na Maltě a v Británii shodně se dvěma procenty.

Česko je se svými sedmi procenty mírně nad evropským průměrem. Také v Česku vykonává nejvíc lidí (66 procent) nepřiznanou práci pro své přátele, rodinu nebo sousedy.

Napříč EU se liší odvětví, v nichž lidé podle své výpovědi pracovali bez danění. Zatímco v jižní a západní Evropě se práce načerno z 30, respektive 23 procent týkala prací v domácnosti, ve střední a východní Evropě se nejvíc načerno pracuje ve stavebnictví (19 procent). Toto číslo je ještě vyšší ve skandinávských zemích, kde ve stavebnictví pracuje nepřiznaně 27 procent lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK