Investoři ošizení Madoffem mají slíbeno 231 milionů dolarů

01.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. července (ČTK) - Investoři, které ošidil uvězněný finančník Bernard Madoff, mají zatím slíbeno odškodné 231 milionů dolarů. Uvedla to dnes organizace Securities Investor Protection Corporation (SIPC), která odškodňuje i Madoffovy bývalé klienty.

Organizaci, kterou financuje makléřské odvětví, vytvořil Kongres v roce 1970, aby pomáhala podvedeným investorům. SIPC ve zprávě připomněla, že suma kompenzací v Madoffově případu překročila předchozích 11 rozsáhlých likvidací. Zpronevěra, které se finančník dopustil, je označována jako podvod století a je patrně největším podvodem v historii Wall Street.

Žádostí o kompenzaci se zatím objevilo 543. Obdrželi je SIPC a soudem určený správce Irving Picard, který finančníkovu společnost Bernard L. Madoff Investment Securities LLC likviduje. Konečným termínem pro předkládání žádostí podvedenými investory u SIPC je tento čtvrtek.

Podle zákona může každý ošizený klient dostat jako odškodnění nejvýše 500.000 dolarů. V případě Madoffova podvodu zatím dělá průměrná kompenzace na žádost 425.414 dolarů.

Společná zpráva SIPC a správce dodává, že v budoucnu by se dalo z dostupných aktiv získat pro Madoffovy oběti ještě 2,74 miliardy dolarů. Zda se ale k investorům dostanou, bude záležet na tom, zda se je správci podaří uvolnit.

Federální soud na Manhattanu v pondělí odsoudil Madoffa ke 150 letům vězení po emotivním slyšení podvedených investorů. Kdysi respektovaný finančník se dostal do vězení v prosinci. V březnu přiznal vinu za dekády podvodů, které podle prokurátorů mohly vylákat až 65 miliard dolarů, napsal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK