ČT: Kvůli dluhu 35 haléřů obstaven majetek za 40 milionů

01.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - Majetek v hodnotě 40 milionů korun kvůli dluhu 0,35 Kč obstavil podle České televize exekutor podnikatelce z Pardubic. Podnikatelka si půjčila na kreditní kartu Komerční banky. Dluh 30.696 Kč a 35 haléřů posléze chtěla uhradit v hotovosti na přepážce. Protože již ale neexistují haléřové mince, bankovní úřednice ji poradila zaokrouhlit částku dolů na celé koruny. Banka podnikatelku kvůli nezaplaceným 35 haléřům zařadila mezi dlužníky, uvedla televize.

O dluhu ani o tom, že má zaplatit další úroky a poplatky, podnikatelku údajně nikdo neinformoval. O tom, že je na ni nařízená exekuce, se prý dozvěděla až náhodou z katastru nemovitostí. Komerční banka se podle usnesení soudu domáhá pohledávky 35 haléřů, úroků a nákladů řízení ve výši přes 20.000 korun. Exekutor ovšem podnikatelce obstavil majetek v hodnotě mnohokrát vyšší. "Moje exekuce rozhodně není přiměřená k zástavě celého movitého majetku," řekla ČT.

Komerční banka se k případu odmítla vyjádřit. " K případu jednotlivých klientů se veřejně nevyjadřujeme," uvedla mluvčí KB Monika Klucová. "Vzhledem k té zanedbatelné pohledávce se domnívám, že tam byl spíše problém v komunikaci mezi bankou a jejím klientem," řekl mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Michal Strnad.

K obstavení majetku mnohonásobně vyšší hodnoty, než je hodnota pohledávky, v Česku dochází poměrně často. Nejde přitom o nic protizákonného. Změnit to má novela exekučního řádu, kterou má nyní na stole Poslanecká sněmovna. Ta by měla podobným případům, jako je případ podnikatelky z Pardubic, zabránit, připomněla Česká televize.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK