Lidé budou opět nakupovat až za generaci, tvrdí americký investor

01.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. července (ČTK) - Nenasytnost, která žene trhy vzhůru, se mezi investory a spotřebitele vrátí asi až za generaci. Mezitím budou nějaký čas převládat obavy, které budou americký hospodářský růst tlumit. Uvedl to dnes vlivný americký investor Bill Gross.

"Nenasytnost se vrátí. V tuto chvíli jde ale trend opačným směrem a je možné, že přetrvá nejméně po generaci," řekl Gross, který řídí fond Pimco Total Return Fund s aktivy 159 miliard dolarů.

Z bohatství Američanů se od začátku roku 2007 vytratilo nejméně 15 bilionů dolarů a míra nezaměstnanosti se blíží k deseti procentům. To bude mít na vzorce chování spotřebitelů určitě vliv, varoval Gross ve své pravidelné měsíční poznámce pro klienty.

Jediný logický scénář, který by mohl podle něj nastat, je uvážlivost, tedy vyšší úspory a nižší spotřeba. Proto bude podle něj "nová normální" míra růstu americké ekonomiky spíše u dvou procent proti poslednímu průměru 3,5 procenta.

Grossovy poznámky pro investory jsou proslulé ekonomickými a tržními analýzami i bizarními poznámkami na okraj. Tentokrát připomněl, že nenasytnost není dobrá jen pro ekonomiku, ale že je zkrátka nepostradatelná.

Grossovy předpovědi se opírají o Keynesova pozorování z velké hospodářské krize, že individuální ekonomické chování vychází spíše ze živočišné intuice než z dlouhodobých racionálních kalkulací, které tak milují ekonomičtí teoretici.

Keynes definoval živočišné pudy jako přirozené nutkání raději jednat než nejednat a jako přirozený optimismus. Gross ale varoval, že když jsou tyto pudy iracionálně neukázněné, můžou být destruktivní, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK