E15: Obnova elektráren ČEZ se výrazně prodražuje

02.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. července (ČTK) - Modernizace tepelné elektrárny Tušimice II, kterou provádí elektrárenská společnost ČEZ, se proti původním představám prodražila už o 12 miliard korun a nabrala více než půlroční zpoždění. Informuje o tom dnešní E15 s odkazem na dobře informovaný zdroj, který deníku potvrdil, že projekt za 27 miliard korun je předražen zhruba o 80 procent. Podle listu přitom není vyloučeno, že podobné problémy budou provázet i obnovu sousední elektrárny Prunéřov II, s níž chce ČEZ začít příští rok.

Deník píše, že ČEZ rozdělil celý projekt za desítky miliard na série malých výběrových řízení nepřesahujících 100 milionů korun, což je hranice, pod níž tendr nepodléhá schválení dozorčími orgány firmy. Tedy i zástupců státu, který je většinovým vlastníkem společnosti. Přestože je řada tendrů v běhu a některé už mají vítěze, dozorčí rada se o případném prodražování stavby může dozvědět, až když už nebude moci nijak zasáhnout.

Tentýž model výběru dodavatelů ČEZ používá i v případě elektrárny Prunéřov. Navíc dosud nezveřejnil, kolik bude modernizace prunéřovské elektrárny stát, uvedl E15.

ČEZ výhrady odmítá. "Účelem zvoleného systému rozhodně není obcházet dozorčí radu. Malá výběrová řízení umožní dosáhnout na zakázky i malým firmám," řekl E15 mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Sumu, kterou firma za modernizaci elektrárny zaplatí, však odmítl upřesnit.

Předseda dozorčí rady ČEZ Martin Kocourek, který zastupuje stát, tvrdí, že zástupci vlastníků dostávají o postupu modernizace elektráren pravidelné informace a zatím nezaznamenali žádnou závažnou nesrovnalost mezi záměry projektů a jejich realizacemi. "O prodražení až o 80 procent absolutně nelze hovořit. Projekt nebude o 80 procent prodražen, ale bude vyčerpáno přibližně 80 procent rezervy," řekl listu Kocourek. Jak velkou rezervu si ČEZ ponechal, ale neuvedl a zároveň odmítl, že by ČEZ na modernizaci Prunéřova II vypisoval výběrová řízení do 100 milionů korun.

Z údajů serveru Centrální adresa, kde jsou tendry zveřejňovány, však vyplývá, že ČEZ v poslední době vypsal nejméně 12 tendrů na modernizaci různých částí Prunéřova, z nichž nejdražší je na nový nátěr odsiřovacího zařízení za 57 milionů korun. Dohromady přesahuje hodnota vypsaných tendrů 290 milionů.

Obnova elektráren Tušimice a Prunéřov začala v roce 2007. Zmodernizované elektrárny budou mít prodlouženou životnost o dalších 25 let. Obnova přitom zvýší účinnost bloků na 38 procent a umožní spalovat méně kvalitní energetické uhlí, které bude k dispozici na dole Libouš po roce 2010. Generálním dodavatelem je Škoda Praha Invest stoprocentně vlastněná společností ČEZ, napsal dnešní E15.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK