Tisk: Agrofert v další arbitráži chce od PKN Orken 17,3 mld. Kč

02.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. července (ČTK) - Společnost Agrofert patřící Andreji Babišovi požaduje v další arbitráži od polské ropné firmy PKN Orlen 17,3 miliardy korun. Předmětem sporu jsou smlouvy, podle nichž měl Agrofert získat část petrochemického holdingu Unipetrol. Babišův holding se domáhá náhrady za škodu a za to, že slíbené firmy Unipetrolu nemohl užívat. Informaci přinesly dnešní Hospodářské noviny a Právo. Agrofert přitom už v jedné arbitráži vysoudil celkem přes 105 milionů eur (2,75 miliardy Kč).

"Běží ještě jedna arbitráž proti Orlenu, a to o 17 miliard korun. Jde o náhradu škody," sdělil Babiš Právu. Teď se ale ukazuje, že se suma navýší až ke 20 miliardám korun, uvedly HN.

Rozhodčí soud v Praze už dříve další dvě z celkem čtyř podaných arbitrážních žalob proti Orlenu zamítl. Babiš neuspěl s požadavkem na vyplacení zhruba 2,6 miliardy korun. A o tuto částku by se nyní podle informací HN pokusil navýšit vymáhanou sumu ve čtvrté arbitráži.

Podle listu je možné, že arbitři tentokrát nepřiřknou Agrofertu celou vymáhanou částku. I v případě dvacetimiliardové sumy si ale Babišovi právníci věří. "Vzhledem k tomu, že arbitři nyní tou dvoumiliardovou pokutou pravomocně potvrdili, že Orlen smlouvy skutečně porušil, máme jednoznačně šance i v případě náhrady škody. Na vše máme posudky," řekl HN advokát Radek Pokorný z pražské kanceláře Pokorný, Wagner & spol.

Babiš Právu řekl, že on přemluvil zástupce PKN Orlen, aby se privatizace Unipetrolu zúčastnili. "Beze mě by nikdy neuspěli. Podepsali řádnou smlouvu, kterou však nesplnili," uvedl.

Pro Orlen, s loňským obratem 80 miliard zlotých (asi 474 miliard korun), čtvrtletní ztrátou 1,1 miliardy zlotých a mnohamiliardovými dluhy, by další prohraná arbitráž měla drtivé důsledky, píšou HN.

Za 63procentní podíl v Unipetrolu Orlen v roce 2005 zaplatil zhruba 14,7 miliardy korun. Podle předprivatizačních smluv měli Poláci po dokončení privatizace přenechat Agrofertu celkem pět společností. Šlo o podíly ve společnostech Agrobohemie, Aliachem, Kaučuk, Paramo a Chemopetrol.

Agrofert podniká v zemědělství, potravinářství, chemickém průmyslu, ale také prodeji pozemní techniky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK