Čína chce v budoucnu diverzifikovat mezinárodní měnový systém

02.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 2. července (ČTK) - Čína chce do budoucna prosadit diverzifikaci mezinárodního měnového systému a považuje za normální, když se bude o této otázce příští týden jednat na summitu G8 v italské Aquile. Řekl to dnes náměstek čínského ministra zahraničí Che Ja-fej. Reagoval tak na zprávy, že Čína si vyžádala jednání o rezervních měnách.

Schůzky G8 by se měl zúčastnit čínský prezident Chu Ťin-tchao. Náměstek Che dnes na tiskovém briefingu řekl, že si není vědom, že by Čína žádala po ostatních účastnících, aby se na schůzce G8 hovořilo právě o novém rezervní měně.

Agentura Reuters ve středu napsala, že zástupci Číny v přípravných jednáních na summit G8 vznesli požadavek, aby se jednalo o nové globální rezervní měně. Problematika by se prý mohla objevit i ve společném komuniké z jednání. Kurz eura se po zprávě vydal prudce vzhůru a vůči dolaru vystoupil nad 1,42 USD.

Debata se soustředí kolem návrhů, které už dříve přednesly některé země z kategorie rozvíjejících se trhů, takzvaných emerging markets. To je vedle Číny například Brazílie nebo Indie. Některé tyto státy chtějí alternativu k dolaru, aby nová rezervní měna lépe odrážela posun ve vlivu, který mají v globalizované ekonomice právě země z kategorie emerging market.

Čína už toto téma otevřela několikrát. Země má zdaleka nejvyšší devizové rezervy na světě a investuje je především do amerických státních dluhopisů. Dolar ale v posledních letech prudce oslabil a spolu s ním klesá i hodnota investic do těchto cenných papírů. Čína ale připouští, že americké dluhopisy bude kupovat i nadále, protože rezervy musí mít umístěny na trhu, který je vysoce likvidní.

Spojené státy nyní procházejí hlubokou recesí a snaží se ekonomiku podpořit masivními stimulačními programy. Čína se však obává, že výsledkem bude vysoká inflace, která ještě více dolar znehodnotí.

Čínská centrální banka v březnu uvedla, že svět by měl pro účely suverénní globální měny zvážit využití takzvaných zvláštních práv čerpání (Special Drawing Rights, SDR). SDR je zúčtovací jednotka, která se přiděluje členům Mezinárodního měnového fondu. Její hodnota se odvozuje od kurzu dolaru, eura, britské libry a japonského jenu.

V červnu dokonce ruský ministr financí Alexej Kudrin navrhl, že světovou rezervní měnou by se mohl stát čínský jüan. Rusko má třetí největší devizové rezervy na světě a už dalo několikrát najevo, že mu vadí přílišná kolísavost kurzu dolaru.

Návrh Číny využívat pro účely rezervní měny SDR ale zatím naráží na odpor zástupců vyspělých zemí. I představitelé MMF nadále jako globální rezervní měnu podporují americký dolar.

Členy skupiny nejvyspělejších zemí světa G8 jsou Spojené státy, Kanada, Japonsko, Velká Británie, Německo, Francie, Itálie a Rusko. Summit v Aquile je koncipován jako schůzka G8 plus G5 a bude se konat za účasti zástupců Brazílie, Indie, Číny, Mexika a Jihoafrické republiky. Na summitu by ale měli být i zástupci Egypta.

Schůzka G8 začíná 8. července. O den později budou členové G8 jednat také se zástupci všech šesti výše uvedených zemí. Toto fórum, takzvaná skupina G14, se bude zabývat finanční krizí, obchodem a změnami klimatu. Na summitu G8 bude také vůbec poprvé vydáno společné stanovisko skupiny G14.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK