Akcie v Tokiu před americkou statistikou mírně oslabily

02.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. července (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes mírně oslabily, podle analytiků patrně kvůli nervozitě před zveřejněním zprávy o vývoji nezaměstnanosti ve Spojených státech. Na devizových trzích se zvýšil kurz dolaru, jeho růst ale nebyl výrazný a měna jen z části korigovala ztráty, které utrpěla během předchozího dne.

Index Nikkei 225 si odepsal 63,78 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,64 procenta na hodnotě 9876,15 bodu. Ve středu se přitom dostal nejvýše za poslední zhruba dva týdny a krátce překročil i psychologicky důležitou hranici 10.000 bodů. Širší index Topix oslabil o 0,5 procenta a vrátil se na 924,02 bodu.

Ve Spojených státech bude odpoledne zveřejněna statistika o situaci na trhu práce. Ekonomové předpokládají, že navzdory známkám o zlepšení stavu ekonomiky se bude nezaměstnanost zvyšovat, a to zřejmě až do příštího roku. Na červen odhadují růst míry nezaměstnanosti na 9,6 z květnových 9,4 procenta. To bude nejvyšší nezaměstnanost za posledních 26 let.

Ani dnešní pokles akcií ale podle analytiků náladu na trhu v Tokiu nijak zásadně nezměnil. Trh je prý naladěn k dalšímu růstu, ale po zpevnění v minulých týdnech potřebuje oddych. Od mnohaletého minima, na které klesl v březnu, hlavní index vzrostl asi o 40 procent.

"Trh je po příliš silném růstu z poslední doby teď na mrtvém bodě," řekl analytik společnosti SMBC Friend Securities Fumijuki Nakaniši. V červenci a srpnu lze podle něj čekat konsolidaci, takže index by se prý mohl nadále pohybovat kolem současných hodnot.

Na devizových trzích se mírně zvýšil kurz dolaru, který ve středu klesal po zprávě, že Čína bude chtít na schůzce G8 příští týden jednat o nové rezervní měně. Čína dnes zprávu popřela, připouští však, že debata na toto téma je za současné situace normální.

Čína drží značné objemy dluhopisů americké vlády a naznačila, že se jí nelíbí, jakým způsobem americká vláda řeší krizi. Američané sáhli k prudké expanzi měnové báze a Čína se obává, že vysoké zadlužení Spojených států do budoucna povede k inflaci a dalšímu znehodnocení dolaru.

Objem všech devizových rezerv ve světě se pohybuje kolem čtyř bilionů dolarů (asi 73,2 bilionu Kč). Na rezervách, jejichž složení je známo, se dolar v prvním čtvrtletí podílel z 64,9 procenta. V americké měně tak byly uloženy rezervy v objemu asi 2,6 bilionu dolarů.

V závěru obchodování euro k dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,4117 USD po středečním výstupu až na 1,4202 USD. Vůči jenu dolar zůstal bez větších změn na 96,60 JPY a v posledních třech měsících zůstává v pásmu 93,50 až 100 jenů. Euro k jenu kleslo o 0,3 procenta na 136,35 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK