ČEZ si půjčil téměř 7 miliard Kč na větrnou elekrárnu v Rumunsku

02.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. července (ČTK) - Energetická společnosti ČEZ si na výstavbu větrné elektrárny v rumunském Fantanele půjčila 262,3 milionu eur (přibližně 6,8 miliardy Kč). Úvěr na 15 let poskytlo konsorcium evropských bank v čele s Bayerische Landesbank, uvedl dnes ČEZ. Jde o největší přímořský větrný park v Evropě o instalovaném výkonu 347,5 megawattů, dodala firma.

Výstavba větrné elektrárny ve Fantanele je podle ČEZ pouze první fází z celkově zamýšleného větrného parku o instalovaném výkonu kolem 600 MW. Společnost loni v srpnu uvedla, že se chystá do celého projektu investovat zhruba 28,4 miliardy korun. Zamýšlený větrný park dosahuje trojnásobku instalovaného výkonu dosud největší provozované větrné farmy ve španělském Guadalajaru, informoval ČEZ.

Ve Fantanele má být do roku 2009 nainstalováno 139 strojů technologie General Electric. Větrné stožáry budou 100 metrů vysoké a budou se na nich točit rotory o průměru 99 metrů. Druhá, závěrečná fáze projektu o instalovaném výkonu 252,5 MW má být dokončena do roku 2010.

ČEZ předpokládá, že díky větrné farmě v Dobrudže a velkým vodním elektrárnám bude v Rumunsku vyráběno z obnovitelných zdrojů deset procent elektřiny.

Úvěr na první fázi projektu poskytly Bayerische Landesbank, BNP Paribas Bank, Československá obchodní banka a KBC Bank Deutschland.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK