Program Vzdělávejte se využilo v první fázi víc než tisíc firem

02.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. července (ČTK) - Kolem 1100 firem využilo v první fázi program Vzdělávejte se, který poskytuje zaměstnancům školení a zároveň mzdu do výše 24.000 korun. První část celostátního projektu placeného z Evropského sociálního fondu (ESF) stála od letošního dubna půl miliardy korun a skončila v úterý. Druhá fáze se rozběhne příští týden a bude na ni určena jedna miliarda korun. Novinářům to dnes sdělil ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka.

"Školení se zúčastnilo zhruba 27.000 zaměstnanců velkých, středních a malých firem. Účelem je, aby nedocházelo k propouštění lidí, kteří nejsou z důvodu nízkého počtu zakázek pro firmy aktuálně potřební. Absolventi kurzů zpravidla zůstávají v práci a navíc si rozšíří kvalifikaci," řekl ministr.

Vzdělávejte se není jediným programem, jehož cílem je zastavit růst nezaměstnanosti a vyrovnat se s ekonomickou krizí; na další s názvem Školení je šance putuje z ESF 1,8 miliardy korun. V tomto programu bylo ke konci června podáno 62 žádostí, průměrný počet zaměstnanců podpořených v rámci jednoho projektu byl 130.

Ještě letos, a to v průběhu několika týdnů, chce MPSV zahájit ještě program Restart. Ten budou koordinovat jednotlivé úřady práce, stejně jako je tomu u projektu Vzdělávejte se. Restart bude financovaný z peněz EU a zaměří se na lidi ve výpovědní lhůtě. "Více k tomu zatím nechci prozradit. Můžu říct jen to, že program zahájíme brzy," řekl Šimerka.

Na aktivní politiku nezaměstnanosti letos MPSV zatím vynaložilo přes dvě miliardy korun. Pro letošní rok bylo na veškeré programy původně vyčleněno pět miliard Kč, tento rozpočet byl ale navýšen na dvojnásobek. Podle Šimerky pravděpodobně budou prostředky dále zvýšeny na 15 miliard korun.

MPSV letos z těchto peněz také vyčlenilo zhruba 800 milionů korun na příspěvky pro zdravotně postižené zaměstnance a dalších 171 milionů korun na zaměstnance, kteří nedostali mzdu kvůli insolvenci jejich zaměstnavatelů.

V důsledku krize se zvýšily rovněž výdaje na podpory v nezaměstnanosti. Ke konci dubna vyčlenilo ministerstvo na podpory částku kolem 4,5 miliardy korun, což je podle ministra bezmála o dvě miliardy více než před rokem.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK