Koruna zastavila své posilování z předešlých dnů

02.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. července (ČTK) - Česká měna dnes korigovala zisky z předchozích dnů a oslabila k euru i dolaru. Před závěrem se stáhla nad 25,80 Kč za euro a k úrovni 18,45 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Důvodem byl podle analytiků růst nechuti investorů riskovat, který se promítnul v propadech akciových burz. "Pozitivní náladě určitě nepřidalo ani zklamání z amerického reportu z trhu práce, který ukázal na vyšší než očekávaný pokles pracovních míst," uvedl Jiří Škop z Komerční banky.

Za zpevňováním koruny, které začalo minulý týden, stojí především spekulativní obchody zahraničních investorů. Navíc posilování koruny nemá ani oporu v současném ekonomickém vývoji. Proto lze podle analytiků očekávat její mírné oslabení nebo setrvání kolem současných úrovní.

Loni ve druhé polovině července koruna posílila pod vlivem dobrého ekonomického vývoje a přesvědčení investorů, že se ekonomiky nedotkne finanční krize, na rekordní úroveň 22,92 Kč/EUR a 14,45 Kč/USD. Následně během osmi měsíců kvůli krizi koruna oslabila k dolaru až o 57 procent na únorových více než 23 Kč/USD. Vůči euru se propadla o 30 procent a v zimě se obchodovala blízko 30korunové hranice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK