Pražská burza mírně ztratila, závěrečný index PX níže o 1,39 pct

02.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. července (ČTK) - Pražská burza po slabém růstu posledních dvou dnů dnes obrátila směr a mírně oslabila. Závěrečný index PX klesl o 1,39 procenta na 886,50 bodu. Nejvíce oslabily akcie developerské firmy ECM, mediální skupiny CME a těžební společnosti NWR. Druhý developer v systému pro nejlepší akcie SPAD, společnost Orco, dnes naopak zavírala jako jediná posílením.

Na vině dnešního poklesu je podle Josefa Němého z Komerční banky především špatný sentiment na hlavních světových trzích, který se odpoledne ještě prohloubil po nepříznivých zprávách z amerického trhu práce.

Američtí zaměstnavatelé v červnu zrušili nečekaně výrazných 467.000 pracovních míst, přičemž trh očekával úbytek pouze 363.000 míst. Míra nezaměstnanosti potom vyskočila na 9,5 procenta, což je nejvýš za 26 let.

Cenné papíry společnosti ECM oslabily o výrazných 6,44 procenta na 257,30 a papíry NWR o tři procenta na 84 korun.

Akcie NWR podle Josefa Němého z Komerční banky doplácejí na dnešní propad cen ropy na světových trzích, které klesly nejníže za poslední měsíc. Výrazněji klesly i akcie petrochemické společnosti Unipetrol, a to o 2,20 procenta na 110,51 koruny.

Společnost CME si pohoršila o 4,67 procenta na 347 korun. Větší ztráty utrpěly i akcie Erste Group Bank, které podle Němého kopírují špatnou náladu vůči bankovním titulům na evropských burzách. V závěru byly slabší o 2,21 procenta na 486 korunách.

Naopak jako jediné dnes posílily akcie společnosti Orco, a to o rovné jedno procento na 152,01 koruny.

Ostatní burzy podle Němého reagovaly na špatná čísla z USA často ještě větším poklesem: západoevropský index EuroStoxx 50 ztrácí téměř tři procenta, americké burzy krátce po otevření přes dvě procenta, uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK