Generální ředitel SkyEurope rezignoval na funkci

02.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. července (ČTK) - Generální ředitel a předseda představenstva slovenských nízkonákladových aerolinií SkyEurope Jason Bitter dnes rezignoval na své funkce ve firmě. ČTK to sdělil mluvčí firmy Tomáš Kika s tím, že se tak stalo po vzájemné dohodě.

SkyEurope se potýkají s dluhy a fungují v režimu soudní ochrany před věřiteli. Ve funkci předsedy představenstva Bittera nahradí finanční ředitel Nick Manoudakis, zároveň převezme jeho manažerské povinnosti. Manoudakis má společnost provést obdobím restrukturalizace dluhu.

Podle šéfa dozorčí rady firmy Jordana Karatzase stojí firma na křižovatce a musí provést finanční reorganizaci. "Pod vedením Nicka Manoudakise bude proces plně pokračovat," uvedl Karatzas.

SkyEurope, které jsou po ČSA druhým největším pravidelným dopravcem na pražském letišti v Ruzyni, od začátku provozu v roce 2002 nevykázaly zisk. Čistá ztráta firmy stoupla za první pololetí fiskálního roku o téměř 12 procent na 31,93 milionu eur (854,7 milionu Kč). Provozní výnosy za šest měsíců do konce března klesly o 15,7 procenta na 84,81 milionu eur.

Manažeři proto nyní hledají investora, který by firmě pomohl přežít. Údajně má jít o silnou finanční skupinu a nikoliv firmu primárně z leteckého byznysu. V médiích se objevily spekulace, že by mohlo jít o turecko-americkou skupinu Odien, která vlastní například CK Čedok. Schůzku s Odienem potvrdil České televizi Bitter.

Kvůli dluhům firmě před několika dny zadrželo jedno letadlo pařížské letiště Orly, problémy se vyskytly i na dalších evropských letištích. Společnost má osm strojů, ačkoliv letový řád byl koncipován pro deset letadel. Firma proto často létá se zpožděním a chybějící letadla nahrazuje operativním pronájmem. Ke vší smůle navíc jeden boeing poškodila obsluha na Orly, stroj se dosud nevrátil do Prahy.

Problémů využívá konkurence, pasažéry chce slovenské firmě odlákat především maďarský Wizz Air, s "akční" nabídkou přišly také České aerolinie.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK