Novartis čeká rychlejší růst tržeb; Q2 podle odhadů

16.07.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Švýcarská farmaceutická firma Novartis <NOVN.VX> ve čtvrtek zvýšila celoroční předpověď tržeb z prodeje léků, když sází na příjmy z...

...přípravků proti rakovině a vysokému tlaku, a vykázala zisk za druhé čtvrtletí v souladu s odhady trhu.

Novartis, jíž v roce 2012 vyprší výhradní právo na prodej žádaného přípravku proti vysokému krevnímu tlaku Diovan, nyní očekává růst tržeb farmaceutické divize vysokým jednociferným tempem či ještě lepší. Dříve společnost předpokládala růst střední až vysokou jednocifernou měrou.

Předchozí výhled pro celou skupinu Novartis potvrdila.

"Příjemné překvapení je u farmaceutické divize, kde byly růst a ziskovost lepší, než se čekalo," řekl analytik Karl-Heinz Koch ze společnosti Helvea. "Myslím, že cena akcií bude na toto oznámení reagovat pozitivně."

Akcie Novartis při dopoledním obchodování rostly zhruba o 2,5 procenta.

Čistý zisk skupiny ve druhém čtvrtletí klesl v souladu s odhady analytiků o 10 procent na 2,0 miliardy dolarů kvůli silnějšímu dolaru a vyšším nákladům na financování. Firma zopakovala dřívější varování, že celoroční zisk mohou poznamenat ztráty spojené s měnovými výkyvy.

Jelikož Novartis vykazuje výsledky hospodaření v dolarech, sužovala ji slabost švýcarského franku vůči americké měně ve srovnání se stejným období před rokem. Zisk také poznamenaly vyšší náklady na financování poté, co skupina ve druhém kvartále vydala dluhopis v objemu 1,5 miliardy eur (2,1 miliardy dolarů).

Tržby skupiny klesly o 2 procenta - ačkoli v místní měně vzrostly o 8 procent - na 10,5 miliardy dolarů, podpořeny prodejem nových produktů, jako je přípravek proti rakovině Afinitor či léky na vysoký krevní tlak Exforge a Tekturna.

Analytici oslovení Reuters v průměru očekávali tržby ve výši 10,3 miliardy.

Novartis také pracuje na výrobě a komerčním využití vakcíny proti viru chřipky H1N1 a předpokládá, že v červenci zahájí klinické testy.

[CURYCH/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK