Co týden dal?

17.07.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Tuzemská průmyslová výroba v květnu meziročně klesla o 22 % po dubnovém 22,1% propadu. K poklesu nejvíce přispěla výroba strojů a zařízení. Více ze světa ekonomiky a financí v našem pravidelném týdenním přehledu...

Posledních 7 dní ve světě

  • Deficit federálního rozpočtu Spojených států za devět měsíců fiskálního roku činil 1,086 bilionu dolarů (20,24 bilionu Kč), a poprvé v historii tak překonal hranici jednoho bilionu USD. Loni rozpočtový schodek činil 285,85 miliardy USD. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo americké ministerstvo financí.
  • Ministři zemědělství zemí Evropské unie schválili prodloužení stávající podpory producentům mléka. Novinářům to řekl český ministr Jakub Šebesta. Evropská komise již od letošního března od zemědělců nakupuje máslo a sušené mléko, které se jim nepodařilo prodat. Platnost tohoto opatření by měla skončit 31. srpna, ale EU rozhodla o prodloužení do konce února příští roku, s možností dalšího prodloužení o jeden rok.
  • Prodej vozů Škoda za první pololetí v Číně včetně Hongkongu vyskočil meziročně o 46,2 procenta. Prodalo se 46.144 aut české značky, uvedl její mateřský koncern Volkswagen. Čínský odbyt vozů z celé skupiny VW vzrostl o 22,7 procenta na 652.222 aut navzdory hospodářské a finanční krizi.
  • Výroba automobilů v zemích Evropské unie v prvním čtvrtletí klesla o 35 procent na 3,4 milionu vozů. Oznámilo to sdružení výrobců automobilů ACEA. V některých zemích sice pomohlo šrotovné, které podpořilo poptávku po osobních vozech, celkově ale poptávka po automobilech v Evropě stále klesala.
  • Americká centrální banka (Fed) očekává, že ekonomika Spojených států bude letos klesat pomaleji, než původně předpokládala. Nezaměstnanost ale přesáhne deset procent.
  • Evropská komise dnes navrhla změnu pravidel dodávek plynu pro případ opakování plynové krize ze začátku letošního roku. Pravidla přitom mají vstoupit v platnost pokaždé, kdy unie přijde o více než deset procent dodávek zemního plynu a nebo v případě energetické krize v některém z členských států. Musí je však ještě schválit členské státy a Evropský parlament.
  • Růst hrubého domácího produktu Číny se ve druhém čtvrtletí zrychlil na 7,9 procenta po 6,1 procenta z prvního čtvrtletí, ukázaly oficiální statistiky. Vývoj je překvapivý; projevil se v něm nárůst investic podpořený fiskálními a měnovými stimuly.
  • Kanada v Praze nakonec nezřídí vízové oddělení. Čeští turisté tak budou muset nadále žádat o kanadské vízum vždy přes vízové oddělení až ve Vídni. Jako důvod kanadské velvyslanectví v Praze sdělilo, že vízové oddělení v Praze nebude jednak z důvodu nízkého rozpočtu kanadské vlády a také z toho důvodu, že kanadská vláda tvoří tzv. regionální vízová centra, která vyřizují víza občanům několika sousedních států. S tímto postupem však zásadně nesouhlasí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA), jelikož považuje za velice nelogické, když je vízové oddělení pro Čechy v rakouské Vídni, když mají přitom sami rakušané s Kanadou bezvízový styk. Mnohem logičtější by tak byl přesun do Prahy, čímž by se zásadně zlepšil pro české turisty komfort podání žádosti a zároveň zkrátila doba vyřizování.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

On-line smlouva s prémií!

Máte zájem uzavřít stavební spoření, ale nechce se vám v létě do města, na pobočku stavební spořitelny? Smlouvu je také možné uzavřít on-line v našem Prodejním centru, a to s prémií až 600 Kč. Vy vyplníte elektronický formulář a my vám zašleme smlouvu k podpisu. Prémie vám nebude připsána na stavební spoření, ale zaslána na vámi uvedený účet. Prostě přímo do vaší kapsy.

 

Posledních 7 dní doma

  • Společnost Vivaria chce obnovit výrobu skla ve Světlé nad Sázavou nejpozději do letošního října. Za zkrachovalý závod Sklo Bohemia, který získala ve výběrovém řízení, již zaplatila 160 milionů korun a nyní začíná přebírat skladové zásoby. První dvě desítky dělníků by mohly v areálu pracovat v srpnu, celkem by mělo být obnoveno kolem 180 pracovních míst.
  • Česká obchodní inspekce zruší v Karlových Varech své pracoviště. Pro podnikatele i spotřebitele by to ale nemělo přinést žádnou změnu. Inspektorů neubude, spíše naopak. Rušení pracovišť navazuje na záměr snížení počtu inspektorátů ČOI ze 14 na sedm. Karlovarský kraj nyní spadá pod Plzeňský inspektorát.
  • Průmyslová výroba v tuzemsku letos v květnu meziročně klesla o 22 procent po dubnovém sestupu o 22,1 procenta. K poklesu nejvíce přispěla výroba strojů a zařízení. Stavební produkce se v květnu ve stálých cenách meziročně snížila o 2,1 procenta, v dubnu přitom stavební výroba stejným tempem rostla.
  • Stavební spořitelny poskytly za první pololetí úvěry za 32,4 miliardy korun, což je v meziročním srovnání o 14 procent méně. Klesá rovněž zájem Čechů o uzavírání nových smluv o stavebním spoření. Vyplývá to ze statistik tuzemských stavebních spořitelen.
  • Ceny průmyslových výrobců v červnu klesly o 4,4 procenta, což je opět největší meziroční pokles od začátku sledování v roce 1991. Informoval o tom Český statistický úřad. V meziměsíčním srovnání ceny stagnovaly na květnové úrovni. Ceny průmyslových výrobců se s odstupem promítají do cen pro konečné spotřebitele.
  • Počet podnikatelů v Česku roste. Osob samostatně výdělečně činných, tedy podnikatelů, soukromých lékařů, umělců nebo zemědělců, přibylo v prvním pololetí 19.000 na 957.000. Téměř celý růst spadá do druhého čtvrtletí. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Loni počet podnikatelů stoupl o 20.000 na 938.000.
  • Česká obchodní inspekce v červnu našla různé nedostatky u 4,7 procenta kontrolovaných pohonných hmot. To je méně než v předchozích třech měsících, kdy se podíl závadných benzinů a nafty zvyšoval až na květnových bezmála deset procent. Celkem v prvním letošním pololetí nevyhovělo normám 5,7 procenta vzorků.
  • Podíl vozidel bez povinného ručení na celkovém počtu registrovaných vozidel klesl v červnu 2009 meziročně o 3,5 procentního bodu na 8,7 procenta. Informovala o tom Česká kancelář pojistitelů s tím, že zásluhu na tomto vývoji má zavedení sankčního příspěvku nepojištěných do garančního fondu kanceláře a její informační kampaň.
  • České firmy a podnikatelé čelí útoku další katalogové firmy. Nové formuláře na objednávku inzerce v katalogu jim v těchto dnech elektronickou poštou rozesílá nizozemská společnost World Business Guide. Email, formulář i internetové stránky nizozemské firmy budí dojem, že jde o bezplatnou službu, ale podnikatelé ve skutečnosti musí zaplatit až několik tisíc eur. Na svých internetových stránkách o tom informuje Sdružení obrany spotřebitelů (SOS)

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Spotřebitelské organizace a dozorové orgány

Máte nějakou zkušenost s Českou obchodní inspekcí, Sdružením obrany spotřebitelů či dokonce s Evropským spotřebitelským centrem? Pomohla vám například někdy některá z uvedených nebo i jiná organizace? Nebo máte nějaké výhrady např. k ČOI kvůli tomu že nezveřejňuje jména čerpacích stanic s nekvalitními pohonnými hmotami?


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Ve spolupráci s se společností X-Trade Brokers vám přinášíme Opční edukační seriál. V jednotlivých dílech tohoto seriálu si vysvětlíme, jak opce fungují, kde a jak se s nimi obchoduje a jakým způsobem lze s jejich pomocí vytvářet obchodní strategie pro každou situaci na trhu. Nejnovější díl se nazývá Citlivost opcí na různé faktory ovlivňující jejich cenu.
  • V sekci Komodity na Kurzy.finance.cz pravidelně každé čtvrtletí zveřejňujeme Komoditní outlook od společnosti Colosseum. Pokud chcete získat přehled na komoditních trzích za poslední tři uplynulé měsíce a nastínění předpokládaného vývoje do budoucna, přečtěte si Colosseum Outlook – III.Q 2009.
  • Pravidelně vám přinášíme zajímavé analýzy z komoditních trhů od společnosti Colosseum. Pokud se zajímate o alternativní možnosti investování a nebo vás neuspokojují výsledky třeba podílových fondů, pak možná právě derivátové trhy budou to pravé! Přečtště si aktuální komoditní anylýzu Paládium long: Nákup perspektivní komodity.
  • Chystáte se podnikat nebo pracovat v zahraničí? Pak vám přijde jistě vhod náš průvodce zahraničními trhy – německým, polským, slovenským a rakouským. Dozvíte se v nich o daňových systémech, pracovních zvyklostech a spoustu dalších zajímavostí.
  • Aktualizovali jsme statistiky penzijního připojištění v České republice. K dispozici tak máte čerstvé údaje o průměrném příspěvku, věkové struktuře účastníků, rozložení investic penzijních fondů a další informace o penzijním připojištění.


Fintriky

Existuje celá řada organizací, které se věnují ochraně práv spotřebitele. Těm nejvýznamnějším se v uplynulém týdnu věnovaly i naše fintriky. V jednotlivých článcích jsme vám představili Sdružení obrany spotřebitelů, Českou obchodní inspekci a Evropské spotřebitelské centrum.  


Anketa

Vetování návrhu zákona s balíčkem protikrizových opatření včetně šrotovného prezidentem Václavem Klausem vyvolalo rozporuplné reakce. Zatímco podle prodejců a výrobců aut Klaus učinil špatný krok, ekonomového ho uvítali. Jaký je váš názor?


  • Rozhodnutí pana prezidenta je správné a podporuji ho - 87 %
  • S vetem nesouhlasím, zavedení šrotovného by Česku pomohlo - 13 %

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU