KZ Finance: Z podílových fondů letos odteklo 16,2 miliardy Kč

19.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. července (ČTK) - Češi se i letos zbavují svého majetku v podílových fondech, ale tempo poklesu se postupně snižuje. V prvním pololetí převážily odkupy jejich podílů nové prodeje o zhruba 16,2 miliardy Kč. Z toho ve druhém čtvrtletí to bylo o tři miliardy Kč. Nejhorší je situace u fondů peněžního trhu, ze kterých odplynulo 11,9 miliardy Kč. Peníze přibyly jen v dluhopisových fondech. ČTK o tom informovala společnost KZ Finance, která čerpala údaje z neúplných dat Asociace pro kapitálový trh.

"Potvrdilo se pravidlo, že více se investuje v dobách růstu trhů a všeobecného optimismu než v dobách propadů a bezbřehého pesimismu," řekl ČTK analytik KZ Finance Miroslav Frajt. Zatímco v prvním čtvrtletí podle něj nastal totální výprodej, který postihl především fondy peněžního trhu, tak ve druhém čtvrtletí se situace se částečně uklidnila. Tuto situaci si lze vysvětlit zvýšeným zájmem investorů o nové investice poté, co se trhy v březnu odrazily od svého prozatímního dna a začaly růst, dodal.

Podílové fondy mají zřejmě svůj negativní vrchol související s finanční krizí za sebou, podílníci ale odcházejí stále zejména z nejkonzervativnějších (peněžních a některých dluhopisových) fondů, zatímco u těch dynamických (akciových a smíšených) se situace pomalu vrací do normálu, doplnil analytik Broker Consulting Jan Šimek. Mnoho investorů se podle něj snaží dohnat ztráty způsobené poklesem akciových trhů a volí rizikovější aktiva.

Mezi domácími fondy zaznamenaly kladné přírůstky majetku pouze akciové fondy, přičemž s postupujícími měsíci byl příliv nových prostředků stále silnější a zbrzdil se až vybíráním zisků v červnu, upozornil Marek Janšta ze společnosti ifondy. Naopak mezi zahraničními fondy vykázaly poměrně silné kladné přírůstky dluhopisové fondy, zatímco akciové fondy zaznamenaly podobně vysoký odliv peněz.

Na začátku roku byla mediálně zajímavá kategorie fondů peněžního trhu, která i nadále tvoří drtivou většinu z odkupovaných peněz, připomněl Janšta. V posledních dvou měsících se ale s růstem hodnoty podílových listů u fondů Sporoinvestu a KBC Multicash ČSOB tento trend mírně zvolňuje, i když odkupy z těchto fondů stále převažují nad novými nákupy, podotkl. V následujícím období lze očekávat další zlepšení těchto čísel, což bude souviset s postupně se zvyšující důvěrou v kapitálové trhy, která sebou přinese i nové investice a sníží odkupy, uzavřel Frajt.

Majetek Čechů uložený v podílových fondech začal v březnu růst. Největší výnosy přinesly fondy, které drží akcie. Nevýrazné výnosy vykázaly fondy peněžního trhu, příliš se nedařilo ani dluhopisovým fondům. Mezi jednotlivými akciovými i smíšenými fondy byly stále velké rozdíly.

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, klesl v roce 2008 o 71 miliard Kč na 244 miliard Kč. Důvodem poklesu byl podle odborníků propad finančních trhů a následná panika investorů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK