MF připravuje fond s 670 mil. Kč na úvěry městům a obcím

19.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. července (ČTK) - V následujících pěti letech by mohly města a obce kromě Prahy získat až 670 milionů korun na úvěry, které jim poskytne společný úvěrový fond Municipální finanční společnosti (Mufis) a Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB). V současnosti se fond připravuje, vyplývá z materiálu, který pro informaci dostanou v pondělí členové vlády.

Peníze fondu bude možné použít pro financování nových úvěrů, především na výstavbu nebo rekonstrukci technické infrastruktury jako jsou vodovody, kanalizace nebo čistírny odpadních vod a s tím spojené úpravy komunikací a veřejných prostranství.

Ministerstvo financí odůvodňuje vznik fondů nedostatkem úvěrových zdrojů pro města a obce kvůli probíhající krizi. "Ministerstvo financí se proto rozhodlo jako jedno z protikrizových opatření nestáhnout volné zdroje z Mufis a místo toho je dát k dispozici obcím v rámci společného úvěrového fondu," uvádí materiál. Úvěry z navrhovaného fondu by mohly podle MF vhodným způsobem doplňovat běžnou nabídku komerčních bank.

Podíl Mufis by měl ve společném fondu činit přibližně 200 milionů korun a podíl ČMZRB přibližně 470 milionů korun. "Kombinace volných finančních prostředků Mufis se zdroji ČMZRB umožní nastavit cenu úvěrů tak, aby byla pro municipality výhodná," uvedlo MF.

Společnost Mufis byla založena jako účelová organizace na podporu rozvoje financování komunální sféry, která nemá žádné vlastní zaměstnance a svoji činnost zajišťuje na smluvním základě s ČMZRB. Akcionáři jsou ministerstvo financí (49 procent), Českomoravská záruční a rozvojová banka (49 procent) a Svaz měst a obcí ČR (dvě procenta).

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK