Hodnota veřejných stavebních zakázek klesla na 89 mld. Kč

19.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. července (ČTK) - Hodnota zadaných veřejných stavebních zakázek se za první pololetí 2009 snížila ve srovnání s druhým pololetím 2008 o 37 procent na 89,04 miliardy korun. Asi o třetinu na 1779 se propadl také počet zadaných zakázek. Vyplývá to z analýzy, kterou ČTK poskytla inženýrská a poradenská společnost IS.

Množství veřejných zakázek na občanskou infrastrukturu a bytové stavby kleslo o 17 procent. Ještě výraznější propad zaznamenaly zadané tendry na inženýrské stavby, kterých bylo ve srovnání s minulým obdobím o 37 procent méně. V případě dopravních staveb to byl ale propad až o 47 procent.

Situace se podle odborníků z IS nebude vyvíjet utěšeně ani v příštím období. "Ve 2. pololetí 2009 s ohledem na situaci v rozpočtových zdrojích očekáváme poměrně výrazný meziroční pokles hodnoty zadaných veřejných zakázek, zejména u staveb dopravní infrastruktury," uvedli v analýze. Za celý rok 2009 by se podle nich měl meziroční pokles hodnoty zadaných veřejných stavebních zakázek pohybovat kolem deseti až 15 procent.

Největším zadavatelem veřejných stavebních zakázek bylo v pololetí Ředitelství silnic a dálnic, které zadalo 82 zakázek v hodnotě 25,38 miliardy korun. Následovala Správa železniční dopravní cesty, která zadala 15 zakázek v hodnotě 10,64 miliardy korun.

Zakázky v úhrnné hodnotě nad 100 milionů korun získalo od ledna do června 91 jednotlivých zhotovitelů a 37 stavebních sdružení. Největší objem veřejných zakázek získaly od začátku roku firmy z francouzské skupiny Vinci, do které v Česku patří například Eurovia CS (bývalá SSŽ), SMP CZ nebo Průmstav. Z toho 2,9 miliardy získaly samostatně, další zakázky v hodnotě 21,81 miliardy získaly ve sdružení s dalšími firmami. Druhou nejúspěšnější firmou ve veřejných stavebních soutěžích byl Metrostav, třetí se umístil Strabag.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK